Nemci chcú dosiahnuť nemožné: nulovú nezamestnanosť

Nemecko chce v nasledujúcom období dosiahnuť nulovú nezamestnanosť.Nemecko chce v nasledujúcom období dosiahnuť nulovú nezamestnanosť. Zdroj: photl.com

Nemecko chce dosiahnuť stav na trhu práce, kedy sa vyrovná počet nezamestnaných a počet pracovných miest. Mnohí odborníci však tvrdia, že nulová miera nezamestnanosti je iba ilúziou.

Nemecko dosiahlo tento rok rekordnú výšku zamestnanosti. V krajine je v pracovnom pomere 42 miliónov osôb. DPA uviedla, že napriek "tomuto zázraku" zostáva na trhu práce voľných 2,8 milióna pracovných síl. V Nemecku sa na sklonku roka začalo diskutovať o vyriešení aj ich problému.

Prezident Spolkového združenia nemeckých zamestnávateľských zväzov (BDA) Ingo Kramer vyjadril presvedčenie, že dosiahnutie stavu plnej zamestnanosti je ešte v tomto desaťročí možné. Predpokladom vraj je, že sa urobia opatrenia, aby svoju príležitosť dostali všetci nízko kvalifikovaní a dlhodobo nezamestnaní. Kramer vyzval politikov, "aby teraz správne nastavili výhybky".

Šéf Spolkovej agentúry práce (BA) Frank-Jürgen Weise chce znížiť počet nezamestnaných z 2,8 milióna na 1,5 milióna. Termín však neuviedol.

V novembri klesla miera nezamestnanosti v Nemecku na 6,5 %. Mnohí ekonómovia hovoria, že nulová miera nezamestnanosti je ilúziou a za "stav plnej zamestnanosti" treba pokladať zníženie nezamestnanosti na 5 prípadne 4 %. Ďalší zastávajú názor, že sa vytýčený cieľ dosiahne vtedy, keď počet nezamestnaných a počet pracovných miest bude takmer vyrovnaný. 

Šéf odborárskej centrály DGB Michael Sommer upozornil na to, že veľa ľudí musí pracovať za biedne mzdy. Keď sa hovorí o znížení nezamestnanosti alebo dokonca o jej odstránení, núti ho to myslieť na také pracovné miesta, z ktorých sa dá vyžiť. Podľa neho krajine neprospieva, keď sa zvyšuje počet slabo platených miest, prípadne počet pracovných pozícií na čiastočný úväzok.

Sommer odhadol počet zle platených ľudí na 8 miliónov, čo je vysoké číslo. Okrem toho v krajine nehľadá prácu 2,8 milióna ľudí, ale v štatistikách by ich malo byť podľa neho ešte o milión viac. Tých úrady práce z rozličných dôvodov neregistrujú.

Príčinu pomalého poklesu nezamestnanosti vidí Ingo Kramer v tom, že sa profil voľných pracovných pozícií a voľných ľudí na trhu práce nezhoduje. Až šesť zo siedmich voľných miest vyžaduje odborné stredoškolské alebo vysokoškolské vzdelanie. Avšak takmer polovica nezamestnaných sú ľudia s nízkymi odbornými vedomosťami a často aj bez nich.

Hľadáte si prácu v Nemecku? Niektoré pracovné pozície otvárajú už od januára.

Viac o téme: Nemecko Nezamestnanosť Zahraničné Nulová
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy