V Nemecku pracuje štvrtina ľudí cez víkend, v noci a na zmeny

V Nemecku pracoval na konci roka 2012 rekordný počet ľudí.V Nemecku pracoval na konci roka 2012 rekordný počet ľudí. Zdroj: photl.com

V Nemecku pracuje čoraz viac ľudí cez víkend, v noci alebo na zmeny. V roku 2011 malo nepravidelný pracovný režim v krajine 25,3 % pracovníkov, kým v roku 2001 ich podiel dosahoval 20,6 %

DPA sa odvoláva na odpoveď spolkovej vlády na dopyt ľavicovej frakcie v nemeckom parlamente, Bundestagu. Z údaja vyplýva, že predvlani pracovalo v Nemecku 8,9 milióna ľudí stále alebo pravidelne cez víkendy. V roku 2011 ich počet bol 6,7 milióna.

Za desaťročie sa zvýšil zo 7,8 na 9,4 % podiel ľudí, ktorí pracovali v noci. Práca na zmeny sa v roku 2001 týkala 13,6 % zamestnancov, predvlani ich podiel stúpol na 15,6 %.

Ministerstvo práce stúpajúci trend víkendovej a nočnej práce a práce na zmeny odôvodňuje väčším počtom ľudí v opatrovateľskej službe, ktorí mávajú často 24-hodinovky. Podobný vývoj sa zaznamenal aj v činnosti zdravotníckych zariadení a v iných oblastiach sociálneho sektora.

V Nemecku pracoval rekordný počet ľudí
Aj napriek slabej ekonomike na konci vlaňajška bolo v Nemecku zamestnaných najviac ľudí od znovuzjednotenia krajiny v roku 1990.

Vo 4. kvartáli 2012 bolo v Nemecku 41,9 milióna zamestnaných, informoval spolkový štatistický úrad. To je o 320.000 alebo 0,8 % viac ako v rovnakom období rok predtým a najviac od roku 1990, odkedy sa zverejňuje porovnateľný údaj.

Rast zamestnanosti sa však v priebehu roka 2012 spomalil. Takmer tri štvrtiny Nemcov pracujú v oblasti služieb a približne každý desiaty Nemec samostatne podniká alebo pomáha v rodinnom podniku.

Viac o téme: Nemecko Noc Práca Zmena Víkend Zahraničné Cez
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy