Nezamestnanosť rástla vo viacerých európskych krajinách

Nezamestnanosť rástla v mesiaci november.Nezamestnanosť rástla v mesiaci november. Zdroj: rgbstock.com

Grécko, Španielsko, Francúzsko, Rakúsko. Nezamestnanosť pokračovala v rastie aj v mesiaci november v týchto krajinách.

Miera nezamestnanosti v Grécku v 3. kvartáli vzrástla na 24,8 %
Miera nezamestnanosti v Grécku v 3. kvartáli 2012 výrazne vzrástla a dosiahla 24,8 %. Vyplýva to z najnovších údajov Helénskeho štatistického úradu, o ktorých informuje agentúra RTTNews.

Na porovnanie, v 2. štvrťroku 2012 bola nezamestnanosť v zadlženej krajine na úrovni 23,6 % a v 3. kvartáli 2011 dosiahla 17,7 %.

Štatistiky tiež ukázali, že za tri mesiace do konca septembra dosiahol počet nezamestnaných v Grécku 1,23 milióna, čo je o 5,3 % viac ako v predchádzajúcom kvartáli a o 40,2 % viac ako v rovnakom období minulého roka.
Zároveň počet ľudí, ktorí ešte majú prácu, v období júl - september 2012 klesol medzikvartálne o 1,4 % na približne 3,74 milióna osôb. V medziročnom porovnaní sa miera zamestnanosti v Grécku, ktoré sa už päť rokov zmieta v recesii, v 3. kvartáli znížila o 8,3 %.

Nezamestnanosť v Španielsku pokračovala v raste aj v novembri
Počet registrovaných nezamestnaných v Španielsku vzrástol v novembri medzimesačne o 74.296 na 4,91 milióna. Dôvodom je, že firmy zápasiace s krízou využívajú zjednodušené pracovné zákony, ktoré im umožňujú rýchlejšie prepúšťanie zamestnancov. Údaj, ktorý dnes zverejnilo španielske ministerstvo práce, znamená rast počtu nezamestnaných už štvrtý mesiac po sebe. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

V porovnaní s októbrom sa tak počet registrovaných nezamestnaných zvýšil o 1,5 %, medziročne až o 11 %. Podľa štatistického úradu INE je v súčasnosti bez práce celkovo takmer 5,8 milióna ľudí. To je najviac od roku 1977.
Pritom sa očakáva, že recesia španielskej ekonomiky sa na budúci rok ešte prehĺbi, čo podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj môže mieru nezamestnanosti posunúť na 27 %. Podľa Eurostatu dosiahla miera nezamestnanosti v Španielsku v októbri 26,2 %.

Rakúsko malo v novembri oficiálne vyše 270.000 nezamestnaných
Hospodárska kríza v Rakúsku ešte neprenikla do nákupných centier miest, ale o to výdatnejšie sa derie vpred na pracovnom trhu. Uviedla to rakúska tlačová agentúra APA. V novembri 2012 sa počet nezamestnaných medzimesačne zvýšil o 23.000 na 270.436.

Ich počet vzrástol medziročne o 6,4 %. K údaju o počte oficiálne nezamestnaných treba však pripočítať ešte 74.085 osôb, ktoré absolvujú rekvalifikačné kurzy. Počet ľudí, ktorí zostávajú v krajine bez zamestnania, je teda vyše 344.500. Medziročne je ich viac o 7,2 %. Celkovo muži teraz strácajú zamestnanie viac než ženy.

Z oficiálneho počtu nezamestnaných bolo takmer 207.800 Rakúšanov a vyše 62.640 cudzincov.
Miera nezamestnanosti v Rakúsku však podľa kritérií Eurostatu dosahuje len 4,3 %. Minister sociálnych vecí Rudolf Hundstorfer dnes uviedol, že Rakúsko má percentuálne najmenej nezamestnaných v celej EÚ. Počet osôb zaradených do pracovného pomeru vzrástol o 35.000 na 3,467 milióna.

Vo vekovej skupine osôb nad 50 rokov sa v hodnotenom období zvýšil počet ľudí bez práce o 10,1 %.

Nezamestnanosť vo Francúzsku v 3. štvrťroku vzrástla na 10,3 %
Miera nezamestnanosti vo Francúzsku v 3. štvrťroku stúpla na 10,3 % a dosiahla tak najvyššiu úroveň za 13 rokov. Ekonomika krajiny už totiž viac ako rok takmer nerastie a firmy sú pre slabý odbyt nútené prepúšťať zamestnancov. Informujú o tom agentúry AP a Bloomberg s odvolaním sa na údaje, ktoré dnes zverejnil štatistický úrad INSEE.
Na porovnanie, v 2. štvrťroku bolo v druhej najväčšej ekonomike eurozóny 10,2 % nezamestnaných. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, však očakávali, že v období júl-september sa miera nezamestnanosti vo Francúzsku zvýši na 10,5 %.

Zlou správou tiež je rast nezamestnanosti medzi mladými od 15 do 24 rokov v 3. kvartáli o viac ako 1 percentuálny bod na 24,9 %.

Počet nezamestnaných vo Francúzsku prekročil v auguste hranicu 3 milióny ľudí, a to prvý raz od roku 1999. INSEE koncom minulého mesiaca informoval, že v októbri pribudlo v evidencii francúzskych úradov práce bez započítania zámorských území 45.400 nových nezamestnaných a ich celkový počet dosiahol 3,103 milióna. Miera nezamestnanosti sa v októbri zvýšila už 18. mesiac po sebe a zároveň dosiahla najvyššiu úroveň od apríla 1998.

Viac o téme: Španielsko Nezamestnanosť Rakúsko Grécko Zahraničné Francúzsko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy