Ľudia sa vracajú zo zahraničia bez práce

Na úrade práce v okrese Revúca sa hlási viac ľudí.Na úrade práce v okrese Revúca sa hlási viac ľudí. Zdroj: photl.com

Bez práce je v okrese Revúca čoraz viac ľudí. Nejde o ľudí ktorí by dostali hromadné výpovede, do regiónu sa vracia veľa ľudí hlavne zo zahraničia.

Do evidencie nezamestnaných v okrese Revúca pribúdajú v týchto dňoch ďalší ľudia. Ako povedala riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Revúcej Viera Hanesovská, hromadné prepúšťania nemali hlásené, no evidovať sa prichádzajú obyvatelia, ktorí pracovali v iných regiónoch. Čoraz častejšie sa bez práce ocitajú aj ľudia, ktorí pracovali v zahraničí.

Podľa štatistík je v okrese Revúca dlhodobo druhá najvyššia miera nezamestnanosti. Bez práce je približne 30 % obyvateľov. Najviac ľudí bez zamestnania je v susednom okrese Rimavská Sobota.

"Hromadné prepúšťania neboli ohlásené, ale vracajú sa nám ľudia z iných regiónov, pretože hromadné prepúšťania bohužiaľ zasiahli už aj regióny, ktoré predtým prosperovali. Vracajú sa nám aj ľudia zo zahraničia," povedala Hanesovská.

Úrady práce komunikujú predovšetkým so samosprávami. Spoločne sa snažia aspoň udržiavať pracovné návyky dlhodobo nezamestnaných. Mladým ľuďom mal pri hľadaní práce pomôcť nový projekt úradu práce. Samosprávy ho však využiť nedokážu. Podľa podmienok projektu majú totiž mladému zamestnancovi platiť mzdu rovnako dlhý čas, aký im s plácou pomôže úrad práce.

Obce sa ale zaviazali, že v budúcom roku budú šetriť minimálne 5 % mzdových výdavkov, čo viedlo aj k redukcii súčasného stavu pracovníkov obecných a mestských úradov.

"Tento projekt nabieha od 1. decembra, takže je ešte krátky čas na jeho hodnotenie. Pravdou ale je, že napriek informačnej kampani nebol medzi samosprávami takmer žiadny ohlas práve preto, že sa obce zaviazali šetriť. Zatiaľ sme zaznamenali záujem o zamestnanie jedného človeka, ktorý by mohol pracovať v Revúcej v oblasti kultúry," dodala riaditeľka úradu práce v Revúcej.
 

Viac o téme: Domáce Úrad Zahraničie Práce Kraj Revúca Banskobystrický
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy