Podnikateľská klíma v Európe sa zhoršuje

Najatraktívnejšou krajinou na podnikanie je Poľsko.Najatraktívnejšou krajinou na podnikanie je Poľsko. Zdroj: photl.com

Počet investícií do regiónov sa znižuje z dôvodu nepriaznivého vývoja situácie v Európe. Najatraktívnejšou krajinou na podnikanie je Poľsko, najmenej lákavou je Maďarsko.

Podnikateľská klíma v krajinách strednej a východnej Európy sa naďalej zhoršuje. Dôvodom sú obavy priamych zahraničných investorov z vývoja v Európe a v dôsledku toho pokles toku investícií do regiónu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu, ktorý agentúra Thomson Reuters a rakúska banka OeKB realizujú každé tri mesiace.

Podľa výsledkov ankety, na ktorej sa zúčastnilo približne 400 investorských spoločností so sídlom v Rakúsku, sa hodnota indexu podnikateľskej klímy v celom regióne KSVE (CEE Business Climate index) v októbri prepadla o 14 bodov z júlových 17 bodov a vrátila sa tak na úroveň, na ktorej bola začiatkom roka.

Jedinými krajinami regiónu, v ktorých sa podnikateľská klíma z pohľadu investorov nezhoršila, ale naopak zlepšila, sú Ukrajina a Česko. V prípade Ukrajiny hodnota príslušného indexu v októbri vzrástla na 29 bodov z júlových 26 bodov, a hodnota indexu pre ČR stúpla o 1 bod na 22 bodov.

Investori väčšinou potvrdili, že zastavili plány na expanziu v KSVE. Anketa zároveň odhalila, že z hľadiska nových investícií je pre respondentov stále najatraktívnejšou krajinou Poľsko. A naopak, investorov najmenej láka Maďarsko, hodnota indexu podnikateľskej klímy v tejto krajine v októbri stagnovala na júlovej úrovni -8 bodov.

Viac o téme: Investície Zahraničie Podnikanie Klíma Podnikateľská
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy