Podnikatelia si môžu vypočítať poistné už teraz

SZČO si môžu vypočítať nové sumy poistného na kalkulačne Sociálnej poisťovne.SZČO si môžu vypočítať nové sumy poistného na kalkulačne Sociálnej poisťovne. Zdroj: photl.com

Sociálna poisťovňa ponúka na svojej stránke kalkulačku na informatívny výpočet poistného, pre SZČO a dobrovoľne nemocensky poistené osoby.

Sociálna poisťovňa upozorňuje klientov, že pre nich opäť pripravila pomôcky na výpočet správnej sumy poistného. Nové kalkulačky, ktoré sú prístupné cez stránku Sociálnej poisťovne, klientom poslúžia pre informatívny výpočet poistného od 1. januára 2013. Využiť ich môžu samostatne zárobkovo činné osoby a dobrovoľne nemocensky poistené osoby.

Samostatne zárobkovo činná osoba si v kalkulačke po zadaní príjmu z podnikania a inej samostatne zárobkovej činnosti môže vypočítať vymeriavací základ a na základe neho aj jednotlivé druhy poistenia – poistné na nemocenské, starobné, invalidné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity. V súčte sa SZČO dozvie, koľko je celkové poistné, ktoré je povinná odvádzať Sociálnej poisťovni.

Dobrovoľne nemocensky poistená osoba si v kalkulačke na informatívny výpočet poistného najprv určí, aký je typ poistenca (pomôcku s popisom nájde v kalkulačke), zadá vymeriavací základ a kalkulačka mu informatívne vypočíta jednotlivé druhy poistenia a ich súčet. Takto sa informatívne dozvie, koľko je povinná celkovo mesačne odvádzať Sociálnej poisťovni.

Viac o téme: Domáce Kalkulačka Výpočet Podnikatelia Poistné Dobrovoľne Osoba SZČO DNPO Nemocensky Poistená Poistného
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy