Máte doma čerstvého absolventa strednej alebo vysokej školy? Kedy vám hrozí strata daňového bonusu a rodinných prídavkov?

Ukončenie štúdia znamená uzatvorenie jednej kapitoly života, s ktorou sa vynára aj množstvo nových otázok. Pokračovať v štúdiu alebo sa zamestnať? To je večná dilema dospievajúcich. Každé rozhodnutie má svoje výhody aj nevýhody. A rozhodnutie definitívne ukončiť štúdium môže mať dopad aj na samotné rodiny. Strata daňového bonusu a rodinných prídavkov môže pre rodičov spraviť riadny škrt cez rozpočet. Ako to bude vyzerať v prípade, ak sa vaše dieťa rozhodne pokračovať v štúdiu alebo sa naopak vydá úplne inou cestou?

  • Kedy sa mám obávať straty daňového bonusu a rodinných prídavkov?
  • Ako je to so zdravotným poistením počas letných prázdnin?
  • O aké bonusy prídem, ak môj maturant zvolí externé štúdium na vysokej školy?

MÁM DOMA MATURANTA, KTORÝ SA ROZHODOL POKRAČOVAŤ V ŠTÚDIU NA VYSOKEJ ŠKOLE

Pokiaľ sa vaša ratolesť rozhodne pokračovať na dennej forme štúdia niektorej z vysokých škôl, môžete si v tomto momente vydýchnuť. Daňový bonus aj rodinné prídavky budete poberať ďalej, to znamená, že aj cez letné prázdniny, kedy už vaše dieťa nie je oficiálne študentom strednej školy. Rovnako sa to nedotne ani zdravotného postenia, ktoré bude plynule pokračovať. Táto skutočnosť je však podmienená zápisom na vysokú školu najneskôr do 31. 10. 2024. 

Zásadný problém nastane, ak sa vaše dieťa rozhodne pre externú formu štúdia, všetky bonusy od štátu sú výslovne podmienené dennou formou štúdia a to isté platí aj pre zdravotné odvody.

MÁM DOMA MATURANTA, KTORÝ SA ROZHODOL NEPOKRAČOVAŤ ĎALEJ V ŠTÚDIU

To je ten horší prípad. S ukončením štúdia sa končia aj všetky výhody, ktoré plynú pre rodičov. Daňový bonus a rodinné prídavky vám nabehnú na účet posledný krát v mesiaci august. Lepšie to nebude ani s odvodmi do zdravotnej poisťovne, 31. 8. 2024 bude posledným dňom, kedy štát uhradí zdravotné poistenie.

ABSOLVENT DENNÉHO ŠTÚDIA VYSOKEJ ŠKOLY, KTORÝ POKRAČUJE ĎALEJ V ŠTÚDIU)

Podobne ako u maturantov, aj rodičia čerstvých absolventov, ktorí sa rozhodnú kontinuálne pokračovať v štúdiu na 2. stupni vysokej školy, neprídu o daňový bonus ani rodinné prídavky. To isté platí aj pre zdravotné poistenie. Aj v tomto prípade je kľúčový zápis najneskôr do 31. 10. 2024.

ABSOLVENT DENNÉHO ŠTÚDIA VYSOKEJ ŠKOLY (KTORÝ NEPOKRAČUJE ĎALEJ V ŠTÚDIU)

Trošku iný prípad sú absolventi 1. stupňa vysokej školy, ktorí sa rozhodnú definitívne ukončiť štúdium. S daňovým bonusom a rodinnými prídavkami sa rodičia rozlúčia v daný mesiac, v ktorom študent ukončil štúdium tj. absolvoval poslednú štátnicu. Pozor si treba dať aj na zdravotné poistenie, to štát naposledy uhradí v deň ukončenia štúdia tj. dňa kedy študent absolvuje poslednú štátnu skúšku.

Rovnaký prípad nastane, ak sa absolvent 2. stupňa vysokej školy rozhodne nepokračovať ďalej na doktorantskom štúdiu.    

Viac o téme: Rodičia Vysoká škola Zdravotné poistenie Daňový bonus Rodinné prídavky
  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy