Podajte si žiadosť o zúčtovanie dane, pokiaľ nie je neskoro!

Zamestnanci musia požiadať o zúčtovanie dane najneskôr 16. februára.Zamestnanci musia požiadať o zúčtovanie dane najneskôr 16. februára. Zdroj: thinkstock.com

Zamestnanci, ktorí v roku 2014 mali príjmy len zo zamestnania, teda len zo závislej činnosti, môžu najneskôr v pondelok 16. februára požiadať zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania. Treba to urobiť písomne na predpísanom tlačive. Týka sa to aj tých, ktorí vlani pracovali na dohodu.

 

"Pokiaľ niekto vlani pracoval u viacerých zamestnávateľov, zúčtovanie robí ten z nich, u ktorého si zamestnanec uplatnil nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus. Takému zamestnávateľovi predloží potvrdenia o príjmoch od všetkých ostatných zamestnávateľov a ten do úhrnu príjmov za rok 2014 započíta aj sumy z potvrdení od všetkých ostatných zamestnávateľov. Ak zamestnanec potvrdenia v termíne nepredloží, povinný bude podať daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2014," informovala hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková.

Zamestnanec si môže uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus aj dodatočne.

"Ak nezdaniteľnú časť a daňový bonus si u žiadneho zamestnávateľa neuplatnil, môže požiadať o vykonanie ročného zúčtovania ktoréhokoľvek zo svojich predošlých zamestnávateľov. Preukáže, že na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a na daňový bonus mal nárok a zamestnávateľ to pri vyúčtovaní zohľadní," upozornila hovorkyňa FS a pripomenula aj postup v niektorých ďalších prípadoch.

Živnostník

Napríklad ak niekto vlani bol zamestnaný a zároveň mal živnosť, z nej však nedosiahol v roku 2014 príjmy, môže aj on požiadať zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania za podmienky, že z inej samostatnej zárobkovej činnosti nevykazuje daňovú stratu.

Prevádzka zamestnávateľa zanikla

Ak zamestnávateľ, ktorý bol platiteľom dane, počas minulého roka  zanikol a nemal právneho nástupcu, a teda zamestnanec nemá koho požiadať o zúčtovanie dane, povinný je podať daňové priznanie.

Zmena práce a evidencia  na úrade práce

Zamestnancovi, ktorý zamestnanie vlani zmenil, môže ročné zúčtovanie dane za zákonom stanovených podmienok vykonať jeho bývalý zamestnávateľ. Rovnako aj ak stratil prácu a bol evidovaný na úrade práce.

Ročné zúčtovanie do stanoveného termínu

Ročné zúčtovanie a výpočet dane zamestnanca za rok 2014 vykoná zamestnávateľ najneskôr do 31. marca 2015. Ak ho zamestnanec o vykonanie zúčtovania nepožiada, povinný je za obdobie, za ktoré zamestnancovi vyplácal zdaniteľný príjem, vystaviť a doručiť v zákonom stanovenej lehote potvrdenie o jeho zdaniteľných príjmoch zo závislej činnosti, o preddavkoch na daň a o daňovom bonuse na vyživované dieťa.

Viac o téme: Domáce Zamestnávateľ Zamestnanci Žiadosť Zúčtovanie dane
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy