Radíme: Zdaňujem dávku v nezamestnanosti?

Keďže je dávka v nezamestnanosti príjmom oslobodeným od dane, je nezamestnaný oslobodený od dane. Keďže je dávka v nezamestnanosti príjmom oslobodeným od dane, je nezamestnaný oslobodený od dane. Zdroj: thinkstock.com

Do 30. júna 2014 som bola zamestnaná a od 1. júla som evidovaná na úrade práce, kde poberám dávku v nezamestnanosti. Chcem sa opýtať, ako je to s ročným zúčtovaním dane a aj s daňovým priznaním. Ak o to požiadam bývalého zamestnávateľa, je povinný to urobiť? Podlieha dávka v nezamestnanosti tiež zdaneniu? Treba ju zahrnúť do daňového priznania?

 

Daňové priznanie

Poradňa:  Evidovaný uchádzač o zamestnanie mohol od 1. júla 2014 zarobiť mesačne maximálne 148,57 eura.  Keďže je dávka v nezamestnanosti príjmom oslobodeným od dane, je nezamestnaný oslobodený od dane. Ak mal však  nezamestnaný aj iný príjem, dôležitá je, aby hranica všetkých príjmov nepresiahla čiastku 1901,67 eura. V prípade, že presiahne túto sumu, podáva daňové priznanie. Daň z príjmu je 19 percent.

Nezamestnaný, ktorý časť minulého roka poberal príjem zo závislej činnosti, a teda pracoval na dohodu alebo na pracovnú zmluvu na území Slovenskej republiky a zamestnávateľ mu zrážal preddavky na daň, môže dobrovoľne podať daňové priznanie. A to aj v prípade, ak jeho celkový zdaniteľný príjem v roku 2014 nepresiahol čiastku 1901,67 eura.  Podaním daňového priznania si zároveň uplatní nárok na vrátenie zrazených preddavkov na daň. Daňový úrad daňovníkovi daňový preplatok vráti v prípade, ak je vyšší ako 5 eur. Potrebné je však v príslušnej časti tlačiva daňového priznania vyplniť žiadosť o vrátenie daňového preplatku.

Ročné zúčtovanie

Zamestnanec môže požiadať o vykonanie ročného zúčtovania z úhrnnej sumy zdaniteľnej mzdy od všetkých zamestnávateľov, ktorí sú platiteľmi dane, posledného zamestnávateľa, ktorý je platiteľom dane a u ktorého si uplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus. V takomto prípade musí posledný zamestnávateľ  žiadosti vyhovieť. Odporúčame však informovať sa u posledného zamestnávateľa, či vykoná ročné zúčtovanie.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Daňové priznanie Daň Ročné zúčtovanie Dávka v nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: TASR; Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy