Rok 2015: Zamestnanci sa budú radovať, živnostníci nariekať

Kým zamestnanci uvidia od nového roka na výplatnej páske viac peňazí, živnostníci zaplatia za tento rok vyššie dane.Kým zamestnanci uvidia od nového roka na výplatnej páske viac peňazí, živnostníci zaplatia za tento rok vyššie dane. Zdroj: thinkstock.com

Kým zamestnanci uvidia od nového roka na výplatnej páske viac peňazí, živnostníci zaplatia za tento rok vyššie dane. Reč je novinke v zdravotnom poistení.

 

Národná rada schválila s účinnosťou od 1. januára 2015 zmenu zákona o zdravotnom poistení, ktorým zavádza odpočítateľnú položka, v dôsledku čoho sa niektorým zamestnancom a  zamestnávateľom znížia zdravotné odvody.

Vymeriavací základ  na určenie zdravotných odvodov sa znižuje o odpočítateľnú položku nasledujúcim zamestnancom:

  • v pracovnom pomere,
  • v štátnozamestnaneckom pomere,
  • v služobnom pomere,
  • v štátnej službe

Nárok na uplatnenie odpočítateľnej položky nemajú:

  1. dohodári podľa Zákonníka práce
  2. žiaci a študenti pri odbornej praxi
  3. členovia štatutárneho orgánu poberajúci za výkon funkcie odmenu
  4. spoločníci s.r.o. poberajúcim odmenu za prácu vo vlastnej spoločnosti
  5. osoby pracujúce vo väzbe,
  6. osoby vykonávajúce práce na základe niektorej zo zmlúv podľa Občianskeho zákonníka
  7. samostatne zárobkovo činné osoby,
  8. osoby so zdaniteľnými príjmami podľa § 7 a 8 zákona o dani z príjmov (príjmy z kapitálového majetku,  ostané príjmy- napr. z predaja nehnuteľností, z príležitostnej poľnohospodárskej výroby, príjmy z prevodu cenných papierov, obchodných podielov, výhier v lotériách)
  9. osobám s príjmami z podielov na zisku.

Osobám, ktoré majú nárok na uplatnenie odpočítateľnej položky, sa vymeriavací základ zníži o odpočítateľnú položku a preddavky na zdravotné poistenie sa vypočítajú len z vymeriavacieho základu zníženého o odpočítateľnú položku.

Nárok na uplatnenie odpočítateľnej položky majú len zamestnanci, ktorí:

  • nemajú súčasne viac ako jedného zamestnávateľa  
  • neuplatňujú odvodovú výnimku ako predtým dlhodobo nezamestnaní
  • nie sú súčasne samostatne zárobkovo činné osoby

Výška odpočítateľnej položky je 4560 eur ročne a s rastom vymeriavacieho základu sa znižuje, a to o dvojnásobok časti vymeriavacieho základu, ktorá prevyšuje 4560 eur. Ak je vymeriavací základ  v rozhodujúcom období najmenej 6840 eur odpočítateľná položka je 0, - eur.  Ak je príjem na uplatnenie odpočítateľnej položky v rozhodujúcom období nižší ako 4560 eur, odpočítateľná položka je vo výške tohto príjmu. 

Výška odpočítateľnej položky mesačne je 380 eur. S rastom vymeriavacieho základu sa znižuje, a to o dvojnásobok časti tohto príjmu, ktorý prevyšuje 380 eur. Ak je príjem mesačne vo výške  570 eur a viac, odpočítateľná položka je 0 eur.

Zamestnanec si musí nárok na odpočítateľnú položku uplatniť tým spôsobom, že  písomne oznámi nárok na uplatnenie odpočítateľnej položky zamestnávateľovi do 8 dní odo dňa vzniku pracovného pomeru, štátnozamestnaneckého pomeru, služobného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu a v rovnakej lehote oznamuje aj zmeny nároku. Vzor písomného oznámenia zamestnanca zverejnilo Ministerstvo zdravotníctva  SR na svojej stránke.

Odpočítateľná položka sa zavádza od januára 2015 a  zamestnanec, ktorý má nárok na uplatnenie odpočítateľnej položky je povinný túto skutočnosť písomne oznámiť zamestnávateľovi prvýkrát do 25. januára 2015.

Viac o téme: Nový rok Zamestnanci Zdravotné poistenie Novinka Zdravotná poisťovňa Živnostníci 2015 1.1. Odpočitateľná poločka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy