Menia sa podmienky agentúrneho zamestnávania

Menia sa podmienky agentúrneho zamestnávania ľudí.Menia sa podmienky agentúrneho zamestnávania ľudí. Zdroj: photl.com

Podľa novely zákona o službách zamestnanosti budú môcť personálne agentúry predĺžiť zmluvu o dočasnom pridelení zamestnanca najviac päťkrát za dva roky.

Novela zákona o službách zamestnanosti, ktorú parlament schválil minulý týždeň, mení podmienky agentúrneho zamestnávania. Podľa nej budú môcť personálne agentúry predĺžiť zmluvu o dočasnom pridelení zamestnanca najviac päťkrát za dva roky. Potom musí byť zamestnanec prijatý v pracovnom pomere iba na dobu neurčitú. Podľa niektorých vyjadrení toto opatrenie obmedzuje činnosť personálnych agentúr.

Bruna Beata Jakub, šéfka personálnej agentúry Adecco, však zastáva názor, že návrh skôr upresňuje, kto a za akých okolností môže dočasne prideliť zamestnanca. V súčasnosti pri dočasnom prideľovaní množstvo firiem obchádza zákon tak, že zamestnancov prenajíma ako dodávateľ služieb. Je to nespravodlivé najmä voči zamestnancom, ktorí nepracujú za rovnakých podmienok ako kmeňoví zamestnanci, ale aj voči agentúram, ktoré zákon dodržiavajú. Výsledkom je, že z približne 30.000 dočasne pridelených zamestnancov na Slovensku sú asi dve tretiny zamestnané načierno, tvrdí Bruna Beata Jakub.

Novela je kritizovaná aj v tom, že nerieši hlavný problém – vysokú nezamestnanosť. Novelizácia však nie je o tom, aby uchádzačom uľahčila prístup k práci. Cieľom je vyčistiť trh od nelicencovaných agentúr a zlepšiť ochranu dočasne pridelených zamestnancov.

Asociácia personálnych agentúr Slovenska plánuje v máji proaktívne vyzvať Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na diskusiu o agentúrnom zamestnávaní a podať návrhy na ďalšie zmeny týkajúce sa zákona o službách zamestnanosti.

Viac o téme: Domáce Zmluva Zákon Novela Zmluvy Zamestnávanie Personálne Agentúry Agentúrne Prelženie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy