Rodičovská dovolenka: Slovensko zaostáva, učiť by sa mohlo od Nórska

Rodičovskú dovolenku si nórske matky a otcovia delia.Rodičovskú dovolenku si nórske matky a otcovia delia. Zdroj: photl.com

Rodičovská dovolenka je na Slovensku výsadné právo matky. Tá však môže mať negatívny vplyv na jej pracovný život. Na rodičovskú dovolenku by pritom mohol ísť aj otec dieťaťa. V nórskych rodinách si napríklad túto "dovolenku" medzi sebou delia matky aj otcovia.

Ženy ani muži by nemali byť nútení voliť medzi rodinou a prácou, ale mali by mať možnosť zvoliť si oboje. Uviedla to generálna riaditeľka nórskeho ministerstva pre deti, rovnosť a sociálnu inklúziu Arni Hole na dnešnej konferencii s názvom Podpora žien v biznise, ktorú v Bratislave zorganizovala spoločnosť White&Case v spolupráci s Americkým veľvyslanectvom na Slovensku, Nadáciou otvorenej spoločnosti (OSF) a Platformou žien Slovenska.

Aj to je podľa nej dôvod, prečo sa škandinávskym krajinám ekonomicky darí.

"Nórsko je na vrchole rebríčka z pohľadu viacerých ekonomických a sociálnych parametrov, no všetky tie veci neprišli bez boja," zdôraznila Hole s tým, že v krajine funguje úzka spolupráca medzi vládou, parlamentom, mimovládnymi organizáciami a výskumom.

Rodičovskú dovolenku si nórske matky a otcovia delia. Krajina zaviedla takzvané kvóty pre otcov, vďaka ktorým môžu muži stráviť desať platených týždňov so svojimi deťmi. Túto možnosť využíva podľa riaditeľky 95 % z nich.

Účastníci diskusie poukázali na vžité stereotypy v slovenskej spoločnosti, ktorá ešte vždy považuje za anomáliu, ak chce s dieťaťom zostať doma jeho otec.

"Rodičovská dovolenka nie je výsadné právo matky. Veľa otcov by túto rolu rado prijalo, ale boja sa, že by vyzerali čudne," domnieva sa podpredsedníčka Platformy žien Slovenska Naďa Lazarová.

Dôležité podľa nej je, aby zamestnávateľ zachoval kontakt so zamestnancom aj počas rodičovskej dovolenky, čím by mu uľahčil neskorší návrat do pracovného procesu.

Členka predstavenstva Tatra banky Natália Major je presvedčená, že tri roky trvajúca rodičovská dovolenka má na pracovný život žien veľmi negatívny vplyv.

"Po troch rokoch sú úplne na začiatku vedomostne, emočne, hodnotovo. Ich štartovacia pozícia je mínusová," povedala.

Niektoré ženy si však podľa profesionálnej koučky Dagmar Kéryovej zariadenie starostlivosti o deti dovoliť nemôžu alebo im doň dieťa z kapacitných dôvodov neprijmú.

Príkladom toho, že pre rodičov, ktorí chcú pracovať, deti nemusia byť problémom, je práve Nórsko. Severská krajina, ako povedala Hole, poskytuje daňové úľavy na vytváranie škôlok. Zariadenia sú aj v najvzdialenejších vidieckych oblastiach, mnohé fungujú ako neziskové organizácie a produkujú tisíce pracovných miest.

Viac o téme: Dieťa Domáce Starostlivosť Rodičovská dovolenka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy