Odklepnuté: Od januára si prilepšia štátni zamestnanci

Od januára si prilepšia štátni zamestnanci.Od januára si prilepšia štátni zamestnanci. Zdroj: photl.com

Od nového roka sa učiteľom vysokých škôl, výskumníkom, vývojovým a zdravotníckym zamestnancom zvýšia platy o 16 eur. Rozšíriť by sa mal aj okruh poberateľov príspevku pre divadelníkov a vyššie dotácie budú mať školy pre žiakov športových gymnázií.

Štátni zamestnanci si od januára 2014 prilepšia na platoch o 16 eur. Vláda SR v stredu prijala nariadenie, ktorým sa o túto čiastku zvyšujú platové tarify štátnych zamestnancov. Platové tarify pedagogických a odborných pracovníkov na základných a stredných školách stúpnu o päť percent.

Podľa nových taríf bude mať zamestnanec v štátnej službe v najnižšej platovej triede plat 338,50 eura. V najvyššej, 11. platovej triede bude mať nárok na 951,50 eura.

Zvýšenie tarifných platov bolo zakomponované do Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa v štátnej službe na rok 2014, ktorá bola podpísaná 25. novembra.

So zvýšením platov štátnych zamestnancov už počíta aj návrh štátneho rozpočtu na rok 2014. Podľa predkladacej správy navýši nové nariadenie výdavky štátu o 9,8 milióna eur. Prostriedky na zvýšenie sa budú čerpať z rozpočtovej kapitoly Všeobecná pokladničná správa na roky 2014 až 2016.

Vláda dnes bude schvaľovať dve nariadenia, ktorými sa zvýšia platové tarify štátnych zamestnancov a zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. Nariadenia vychádzajú z Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa v štátnej službe na rok 2014.

Príspevok pre divadelníkov

Na programe 87. schôdze je aj návrh zákona o divadelnej a hudobnej činnosti. Ten zruší súčasný právny predpis o divadelnej činnosti. Nová legislatívna úprava zníži hranicu počtu odpracovaných rokov a rozšíri okruh poberateľov osobitného príspevku vybraných divadelných a hudobných umelcov. Ministerstvo kultúry však nepredpokladá veľké zvýšenie počtu žiadostí o priznanie tohto príspevku. V súčasnosti ho poberá 21 tanečníkov.

Osobitný príspevok sa vzťahuje na zúžený okruh umelcov, ktorí sú relatívne zdraví, teda nemajú poškodené zdravie v takej intenzite, aby dostávali invalidný dôchodok či úrazovú rentu, avšak nemôžu plnohodnotne vykonávať svoju profesiu na požadovanej umeleckej úrovni.

Vyššia dotácia na žiaka

Ministri dnes budú rokovať o nariadení z dielne rezortu školstva, ktoré má priniesť športovým gymnáziám od nového roka viac peňazí. Podľa materiálu sa má koeficient prevádzkovej náročnosti pre tieto školy zvýšiť z doterajšieho 2,0 na 2,5. Ročný príspevok na jedného žiaka sa tak zrejme zvýši o 87,50 eura. Štátny rozpočet má stáť táto zmena ročne necelých 220-tisíc eur. V súčasnosti v športových gymnáziách študuje asi 2513 žiakov.
 

Viac o téme: Domáce Učitelia Plat Mzda Výplata Zamestnanci Štát Štátni Výskummníci Zdravotnícki
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy