Lepšie podmienky pre ľudí nad 50 rokov. Už čoskoro!

Podmienky na prácu pre ľudí nad 50 rokov by sa mali zlepšiť.Podmienky na prácu pre ľudí nad 50 rokov by sa mali zlepšiť. Zdroj: photl.com

Ľudia nad 50 rokov by mali mať do budúcnosti lepšie podmienky na trhu práce. Mali by sa ľahšie zamestnať a vyhnúť sa sociálnemu vylúčeniu.

Na rokovaní vláda SR vzala na vedomie Národný program aktívneho starnutia na roky 2014 až 2020 z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Rezort práce si v tomto programe vytýčil viacero cieľov, ktoré majú zlepšiť životné podmienky starších pracujúcich.

"Program zahŕňa opatrenia na zabezpečenie aktívneho starnutia osôb starších ako 50 rokov. Jeho cieľom je vytvoriť lepšie príležitosti a pracovné podmienky pre starších pracovníkov a ich uplatnenie na trhu práce, bojovať proti sociálnemu vylúčeniu, podporiť zdravé starnutie,  venovať zvýšenú pozornosť vytváraniu podmienok na udržateľnú kvalitu života starších ľudí, vrátane dlhodobej udržateľnosti sociálneho zabezpečenia," uviedlo ministerstvo v dôvodovej správe k návrhu.

Rezort práce napríklad plánuje ustanoviť minimálny dôchodok v závislosti od počtu odpracovaných rokov tak, aby sa fyzické osoby, ktoré odpracujú zákonom ustanovený počet odpracovaných rokov, neocitli v systéme sociálnej pomoci.

"Taktiež plánujeme priebežne vyhodnocovať zvyšovanie dôchodkových dávok vyplácaných zo systému sociálneho poistenia aj v závislosti od ekonomického vývoja a v prípade potreby prijať opatrenia na ochranu primeranosti dôchodkových dávok," priblížil tlačový odbor MPSVR.

V programe sa tiež uvažuje o sprísnení regulácie, dohľadu a sankcií na predaj tovarov a služieb seniorom formou prezentácií a súťaží, ktoré majú manipulatívny a nátlakový charakter. Do budúcnosti sa plánuje väčšia informovanosť o najčastejšie sa vyskytujúcich nekalých obchodných praktikách.

"Zvažuje sa prijatie právnej úpravy, podľa ktorej by za určitých podmienok bolo možné odňať oprávnenie na výkon činnosti subjektom poskytujúcim finančné služby v prípade porušenia zákona," doplnil tlačový odbor rezortu práce.

Viac o téme: Domáce Práca Ľudia Starší Podmienky Kategória 50+
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy