Ľudí bez práce za posledný mesiac ubudlo

Za zníženou nezamestnanosťou sú aj nastupujúce sezónne práce v tomto období.Za zníženou nezamestnanosťou sú aj nastupujúce sezónne práce v tomto období. Zdroj: photl.com

Miera nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v marci tohto roka 14,68 %. V porovnaní s februárom klesla o tri stotiny percentuálneho bodu.

Miera nezamestnanosti bola vo februári na úrovni 14,71 %, v marci však klesla na 14,68 %. Počet disponibilných uchádzačov o prácu v marci predstavoval 396.252 ľudí. Vyplýva to z najnovších údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré prezentoval minister práce Ján Richter (Smer-SD) spolu s generálnym riaditeľom ÚPSVaR Mariánom Valentovičom.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov v treťom mesiaci tohto roka dosiahla úroveň 15,98 %. Celkový počet uchádzačov o prácu predstavoval 431.382 ľudí. Medzimesačne, v porovnaní s februárom 2013, to predstavuje pokles o 5711 osôb.

Minister Richter považuje takýto pokles za mierne optimistický.

"Žiadne iné prívlastky tomu nebudem dávať," konštatoval na tlačovej konferencii.

Zároveň verí, že tento trend by mal pokračovať aj v apríli. V tomto období už totiž podľa neho nastupujú sezónne práce, ktoré by sa mali pozitívne prejaviť aj na miere nezamestnanosti.

Podľa Valentoviča je na základe týchto údajov vidno, že disponibilná miera uchádzačov o zamestnanie sa viac-menej stabilizovala. V prípade poklesu celkového počtu evidovaných ľudí bez práce sa podľa jeho slov vyradili z evidencie preto, lebo si našli prácu.

"Nebolo tam nič účelové zo stany úradov práce," ubezpečil.

Najvyššiu mieru nezamestnanosti dosiahol v marci okres Rimavská Sobota, a to 34,51 %. Za ním nasledoval okres Revúca a Rožňava. Najnižšia miera nezamestnanosti sa už tradične zaznamenala v Bratislavskom kraji, kde dosiahla 6,06 %.

Najnovšie čísla o vývoji nezamestnanosti si opäť vyslúžili kritiku opozície. Podľa KDH tieto údaje potvrdzujú, že sa Smeru-SD nedarí zabezpečiť istoty zamestnanosti.

"Výška nezamestnanosti stále dosahuje extrémnu výšku, čo sa odzrkadľuje na poklese životnej úrovne na Slovensku," vyhlásil podpredseda kresťanských demokratov Miloš Moravčík.

 

Viac o téme: Marec Domáce Nezamestnanosť Počet Nezamestnaných
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy