750 pracovných miest sa vytvorí vo Vranove nad Topľou a v Gelnici

750 pracovných miest sa vytovrí vo Vranove nad Topľou a v Gelnici.750 pracovných miest sa vytovrí vo Vranove nad Topľou a v Gelnici. Zdroj: photl.com

Do priemyselného parku Ferovo vo Vranove nad Topľou prichádza prvý investor. Táto investívia prinesie 400 pracovných miest. Ďalších 350 novým miest poskytne zlieváreň v Prakovciach.

Premiér Róbert Fico s ministrom hospodárstva Tomášom Malatinským a zástupcami drevospracujúcej spoločnosti Grandwood holding podpísali na pôde priemyselného parku Ferovo spoločné memorandum. Vyjadrili tak podporu investícii, ktorá prinesie do vranovského regiónu takmer 400 nových pracovných miest. O podpore podnikateľských zámerov spoločnosti Grandwood holding formou štátnej investičnej pomoci bude rokovať v najbližších dňoch vláda SR.

"Dohodli sme si veci na ministerstvách financií a hospodárstva, táto investícia je prakticky schválená, formálne bude schválená s vysokou pravdepodobnosťou na budúci týždeň," konkretizoval Fico.

Príchodu spomínaného investora do Vranova, ktorý tam plánuje realizovať plastifikáciu dreva a produkovať výrobky pre potreby lodiarskeho priemyslu, pripisuje veľký význam.

"Táto investícia je životne dôležitá pre vranovský priemyselný park," konštatoval premiér. Mestu totiž podľa jeho slov hrozilo, že ak sa mu nepodarí získať pre park investorov, eurodotáciu, ktorú získalo na jeho výstavbu, bude musieť vrátiť. Ide približne o 3,6 až 3,7 milióna eur.

Ferovo čakalo na svojho prvého investora teda viac ako štyri roky.

"Nezamestnanosť vo Vranove je momentálne na úrovni 24 %, takže takmer 11-tisíc občanov nášho okresu je bez práce, čo je mimoriadne vážna situácia. Sme preto veľmi radi, že nám vláda SR venuje svoju pozornosť," poznamenal vranovský primátor Ján Ragan.

"Je to región, kde bola v minulosti dobrá tradícia spracovania dreva, funguje tu pobočka vysokej drevárskej školy a stredná drevárska škola. Aj tieto školské zariadenia chceme zapojiť do spolupráce," odpovedal konateľ spoločnosti Grandwood holding Stanislav Lakatoš na otázku novinárov, prečo sa spomínaná firma rozhodla investovať práve vo Vranove nad Topľou.

Premiér Fico dodal, že vranovské Ferovo získa v blízkej dobe možno aj ďalšieho investora. Malo by ísť o investíciu spoločnosti Medline, ktorá sa zaberá produkciou výrobkov pre medicínsky priemysel.

"Firma bola možno pripravená na podpis memoranda už teraz, ale chce to ešte pár dní, netreba takéto vážne veci podpisovať horúcim perom," povedal Fico s tým, že táto investícia by mohla priniesť do Vranova nad Topľou približne 200 nových pracovných miest.

Nateraz si teda môže byť istá podporou iba spoločnosť Grandwood holding. V rámci investičnej pomoci od štátu požaduje spolu 21,3 milióna eur, z toho 16,4 milióna eur vo forme daňovej úľavy, 3,9 milióna eur ako príspevok na vytvorenie pracovných miest a 1 milión eur na nákup dlhodobého majetku. Firma je súčasťou skupiny International Partners Energj Yatirim Dansimanlik, a. s., a Yesim Textil, a. s. Skupina v súčasnosti podniká v oblasti energetiky, textilnej výroby a lodiarstva v Európe a zamestnáva viac ako 4000 ľudí.

350 nových miest vytvorí zlieváreň v Prakovciach
Nový závod na výrobu odliatkov pre železničný priemysel v Prakovciach v okrese Gelnica zamestná najmenej 350 ľudí. Fabriku prevádzkuje novozaložená spoločnosť Railway Casted Components, ktorej vláda plánuje poskytnúť investičnú pomoc takmer 10 miliónov eur. Memorandum o porozumení so spoločnosťou Tatravagónka, a.s., Poprad, ktorá o podporu požiadala, podpísali v Prakovciach premiér Robert Fico a minister hospodárstva Tomáš Malatinský.

Firma v miestnom priemyselnom parku obnoví zlievarenskú produkciu, ktorá je určená pre vagónový priemysel pre ruský trh. Hlavným produktom závodu sú oceľové odliatky pre podvozky pod nákladné železničné vagóny.

Štátna pomoc predstavuje daňovú úľavu vyše 4,3 milióna eur, príspevok na vytvorenie pracovných miest v sume viac ako 3,1 milióna eur a dotáciu na nákup dlhodobého majetku 2,5 milióna eur.

"Považujeme túto podporu za absolútne nevyhnutnú, lebo sme v regióne, kde je vysoká miera nezamestnanosti a kde po skončení určitých typov výrob bolo pre ľudí veľmi ťažké sa opätovne zamestnať," povedal na brífingu premiér Fico.

Fabrika už v súčasnosti zamestnáva 140 ľudí, podľa plánov celkový počet 350 až 360 pracovníkov by mala dosiahnuť do konca tohto roka. Predseda predstavenstva spoločností Tatravagónka a RCC Alexej Beljajev konštatoval, že na Slovensku sa nikdy predtým takéto odliatky a v takom objeme nevyrábali. Produkcia pôjde na ruský trh.

"My máme kontrakt na šesť rokov na celý objem výroby. Plánujeme vyrobiť 10-tisíc podvozkov ročne, čo predstavuje okolo 10-tisíc až 12-tisíc ton ocele," priblížil.

Railway Casted Components patrí do skupiny spoločností Optifin Invest, ktorá vlastní aj spoločnosť Tatravagónka Poprad.

Viac o téme: Domáce Prakovce Investícia Gelnica Vranov Investor Miesta Pracovné Nad Topľou
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy