Nové pracovné miesta pribudnú v Beluši a Žarnovici

Nové pracovné miesta pribudnú v Beluši a Žarnovici.Nové pracovné miesta pribudnú v Beluši a Žarnovici. Zdroj: photl.com

Na stredné Považie mieri nový investor. Francúzska strojárska spoločnosť plánuje v obci Beluša postaviť strojársku továreň. V horizonte dvoch rokov pribudnú nové pracovné miesta aj v Žarnovici, kde sa rozšíri výroba troch firiem.

Podľa Prekopa si spoločnosť momentálne robí odborné štúdie, vykonávajú sa geodetické práce. V prvej etape by sa mali postaviť dve výrobné haly, každá na ploche 5000 štvorcových metrov.

Zamestnanie by tu malo nájsť najskôr 330 ľudí, výhľadovo by ich mohlo byť až 700. Po vybavení potrebných formalít by sa podľa starostu malo začať stavať na jeseň tohto roka.

Podľa dnešného vydania Hospodárskych novín ide o francúzsku spoločnosť CCN Group, ktorá vyrába turbínové súčiastky aj komponenty pre automobilky. Na Slovensku má v súčasnosti dva závody v Považskej Bystrici.

"Definitívne rozhodnutie, či budeme investovať v Beluši, nepadlo, stále rokujeme," povedal denníku finančný riaditeľ CCN Group Martin Pacek. Koľko nových miest plánujú vytvoriť a koľko preinvestovať zatiaľ komentovať nechcel.

Firma k rozširovaniu produkcie podľa HN pristupuje pravdepodobne z dôvodu dostatku zákaziek. Jej partnerom je napríklad americký výrobca turbodúchadiel Honeywell, ktorý ma závod v Prešove. Keďže zatiaľ nepožiadala o investičné stimuly, Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu ani ministerstvo hospodárstva momentálne investičný zámer CCN Group neevidujú.

V Žarnovici tiež pribudnú nové pracovné miesta
Nové pracovné miesta by mali vzniknúť v súvislosti s rozšírením výroby troch firiem, ktoré sídlia v Žarnovici. Ako informoval primátor mesta Kamil Danko, vznik pracovných miest je naplánovaný v časovom horizonte dvoch rokov. Podľa slov Danka presný počet nových pracovných miest ešte známy nie je.

"Pracovné miesta by mali vzniknúť vo firmách, ktoré sú tu etablované, teda firiem Tubex, CMK a Neuman Aluminium. Taktiež sa plánuje výstavba novej malej firmy. Tá sa mala realizovať už v tomto roku, zatiaľ je však odložená na budúci rok," uviedol.

Ako sa yjadril konateľ spoločnosti CMK zameranej na úzkošpecifickú výrobu pre polovodičovú techniku Ľubomír Beňo, avizované rozšírenie výroby s nárastom počtu zamestnancov bolo spojené s vytvorením spoločného podniku so zahraničným partnerom.

"Tak ako vo všetkých oblastiach, aj v našom biznise došlo k veľkému vplyvu celosvetovej recesie, čo spôsobilo posunutie plánov potenciálneho investora na investíciu u nás. Takže v blízkej dobe neuvažujeme s významným nárastom zamestnancov, len so skvalitňovaním jestvujúceho stavu, čo je však taktiež veľmi náročné vzhľadom na aktuálnu situáciu," doplnil.

Konateľ spoločnosti zameranej na výrobu a predaj hliníkových trúb a obalov z hliníka a plastu Tubex Vojtech Gretsch uviedol, že od začiatku tohto roka pribudlo v spoločnosti zhruba 15 nových pracovných miest.

"Nové pracovné miesta by v našej firme mali vzniknúť v rámci viacerých etáp. V tomto roku počítame s vytvorením okolo 20 nových pracovných miest, do troch ďalších rokov chceme vytvoriť ďalších 120 miest," dodal. Spoločnosť Neuman Aluminium sa k téme nevyjadrila.

Primátor Žarnovice doplnil, že problémy so zamestnanosťou v meste sa začali po privatizácii najväčšieho zamestnávateľa v okrese, štátneho podniku Preglejka Žarnovica, zameraného na drevospracujúci priemysel.

"Momentálne tu prevažuje iný druh priemyslu ako v minulosti," vysvetlil a dodal, že samospráva v súvislosti s tým, že 50 % zamestnancov spomínaných firiem v meste je cezpoľných, plánuje výstavbu domu s 35 nájomnými bytmi.

"Tento rok by mala byť postavená, evidujeme vyše dvojnásobok žiadateľov, z ktorých je veľa z iných miest a obcí. Tieto plánované nájomné byty sú vlastne byty, ktorými disponuje mesto, a teda môže reálne vyberať žiadateľov. Takže zvažujeme aj podmienku, aby sa títo cezpoľní žiadatelia o byty prihlásili na trvalý pobyt," uzavrel Danko s tým, že výstavbu bytového domu bude financovať súkromný investor a mesto ho neskôr odkúpi prostredníctvom dotácie od Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania a v nevyhnutnej miere poskytne mesto aj svoje prostriedky.

Pripravené je aj riešenie statickej a dynamickej dopravy a projekt menšieho variantu detského ihriska.

Viac o téme: Nové Investor Žarnovica Miesta Pracovné Beluša
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy