Nový investor hľadá priestory na výrobu. Ľudia už žiadajú o prácu

Prví zamestnanci spoločnosti UJP Praha dostanú prácu na Slovensku o tri roky.Prví zamestnanci spoločnosti UJP Praha dostanú prácu na Slovensku o tri roky. Zdroj: photl.com

Spoločnosť UJP Praha, ktorá spracováva rádioaktívne materiály, má na Slovensku vytipované tri lokality na umiestnenie svojej výroby. Ak firma získa súhlas, prví zamestnanci dostanú prácu o tri roky.

Vyše dvesto ľudí si prišlo v Hnúšti pozrieť prezentáciu zástupcov strojárenskej spoločnosti UJP Praha. Firma hľadá miesto pre presťahovanie svojej výroby, no najskôr potrebuje súhlas obyvateľov, pretože pracuje s rádioaktívnymi materiálmi.

Ako na stretnutí povedal manažér UJP Otakar Bárta, Hnúšťa nie je jedinou lokalitou, v ktorej uvažujú o stavbe nového závodu. Pokiaľ získajú súhlas, prvých zamestnancov budú prijímať najskôr približne o tri roky, vzhľadom na zložitosť administratívnych opatrení pri práci s nebezpečným materiálom.

Viacerí ľudia prišli na prezentáciu firmy už so životopismi a žiadosťami o prijatie do práce. Približne polovica odišla po tom, ako sa dozvedeli, že vznik nových pracovných príležitostí určite nebude okamžitý.

"Nikde sa neponáhľame, dali sme si na výber novej lokality osem rokov. Keď sa už aj pre konkrétnu lokalitu rozhodneme, bude to trvať ešte dosť veľa času. Približne rok trvá vybavenie všetkých náležitostí na začatie stavby. Minimálne ďalšie dva roky bude trvať samotná stavba a ešte potrebujeme čas na všetky skúšky pred samotným spustením," avizoval Bárta.

UJP Praha si plánuje v hlavnom meste Českej republiky nechať vývoj a výskum. Novú lokalitu hľadajú pre umiestnenie samotnej výroby. Na Slovensku majú po užšom výbere vytipované tri lokality. Okrem Hnúšte rokujú so samosprávami v Dubnici nad Váhom a v okrese Prešov. V prípade, že si vyberú novú lokalitu, vytvoria maximálne 200 pracovných miest so zameraním na strojársku výrobu.

Prioritou pre nové miesto výrobnej haly je splnenie podmienok zákona o spracovaní rádiokatívnych materiálov a prijatie obyvateľmi.

"Aj ja som mal spočiatku obavy, no osobne som navštívil ich výrobu v Prahe. Tam ma to doslova presvedčilo. Pár metrov od obytnej zóny pracovali bez problémov. Čakal som, že tam budú chodiť ľudia v skafandroch, ale aj my sme sa tam pohybovali v civilnom oblečení, takže dnes už také obavy nemám. Hnúšťa môže firme ponúknuť priestor a myslím si, že do úvahy pripadajú aj investičné stimuly od vlády vzhľadom na mieru nezamestnanosti. Investor by podľa mňa u nás našiel kvalifikovanú pracovnú silu, nakoľko v regióne má strojárstvo svoju tradíciu," doplnil primátor Hnúšte Michal Bagačka.
 

Viac o téme: Výroba Materiály Domáce Nové Investor Miesta Pracovné Praha Rádioaktívne UJP
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy