Na trhu práce sa zlepšila nálada

Tri zo štyroch firiem hlásia náborové plány.Tri zo štyroch firiem hlásia náborové plány. Zdroj: photl.com

Na slovenskom trhu práce sa zvýšil optimizmus vďaka jarnej sezóne. Spoločnosti plánujú príjímať viac zamestnancov, ako ich prepúšťať.

Slovenskí zamestnávatelia plánujú počas 2. štvrťroku 2012 skôr prijímať nových pracovníkov ako ich prepúšťať. Podľa výskumu personálnej spoločnosti Manpower Slovensko očakáva 9 % slovenských zamestnávateľov v nasledujúcom štvrťroku nárast počtu pracovných síl a 8 % predpovedá ich zníženie. Čistý index trhu práce je tak 1 %.

"Je to výrazný posun v pozitívnej nálade na trhu práce a u zamestnávateľov," povedala na tlačovej konferencii v Bratislave generálna riaditeľka Manpower Slovensko Jaroslava Rezlerová.

Podľa nej je rastúci optimizmus na slovenskom trhu práce síce len veľmi mierny, no ide o veľký rozdiel oproti tomu, aké tendencie sa medzi slovenskými zamestnávateľmi objavovali počas prvých troch mesiacov tohto roka. Manpower Index trhu práce vtedy dosiahol hodnotu -8 %. Súčasné zlepšenie pritom Rezlerová pripisuje nastupovaniu optimistickejšej jarnej sezóny, keďže pri medziročnom porovnaní je výsledok zhruba rovnaký.

"Slovenský výsledok je zhodný s väčšinou výsledkov, ktoré máme v európskych krajinách," uviedla riaditeľka spoločnosti.

V rámci jednotlivých odvetví hlásia najoptimistickejšie náborové plány zamestnávatelia v stavebníctve s indexom 10 %. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku sa tu index zlepšil o 21 percentuálnych bodov (p. b.)a v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku o 12 p. b. Index je zároveň najsilnejší od začiatku výskumu v 4. štvrťroku 2011. Podľa Rezlerovej sa na tomto výsledku podieľali okrem začiatku sezóny aj politické rozhodnutia, ktoré povedú k novým objednávkam pre stavebné spoločnosti.

Naopak, najslabší trh práce očakáva odvetvie ubytovania a stravovania (-4 %), hoci je tu index o 8 p. b. silnejší v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom. V medziročnom porovnaní index poklesol o 4 p. b. Zamestnávatelia v dvoch odvetviach hlásia najslabšie náborové plány od začiatku prieskumu. Ide o financie, poistenie, nehnuteľnosti a ďalšie služby podnikom (-2%) a takisto o veľkoobchod a maloobchod (0 %).

Z pohľadu slovenských regiónov hlásia firmy pozitívne náborové plány v troch zo štyroch. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zosilnel záujem zamestnávať nových ľudí vo všetkých štyroch regiónoch, pričom v medziročnom porovnaní index poklesol v dvoch z nich.

Najoptimistickejšie je východné Slovensko (4 %). Bratislava hlási index 3 % a zamestnávatelia na západnom Slovensku predpovedajú index v hodnote 1 %. Najslabšie náborové plány hlási Stredné Slovensko (-4 %) a to aj napriek tomu, že je index o 10 p. b. silnejší než v predchádzajúcom štvrťroku.
 

Viac o téme: Trh Domáce Práce Sezóna Prijímanie Jarná Zamestnancov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy