VIDEO: Máte výborný nápad? Realizujte ho hneď!

Nemusíte byť ekonómom, ani právnikom, ani účtovníkom, aby ste začali podnikať.Nemusíte byť ekonómom, ani právnikom, ani účtovníkom, aby ste začali podnikať. Zdroj: photl.com

Ak si myslíte, že máte najlepší nápad na svete, choďte ho realizovať. Ak ho nezrealizujete, potom neplačte, že ho zrealizoval niekto iný. Aj takúto radu dostanete od podnikateľa Ivana Štefunka v rámci seriálu „Rozbehni sa“.

Z vôle robiť politiku sa dostal až k podnikaniu. Začal pracovať v týždenníku Slovo, ktorý mal kompletne pod palcom. Okolo roku 2000 pochopili, že internet má budúcnosť, preto sa v redakcii začali uberať internetovou cestou. Neskôr získali licenciu na portál o európskych záležitostiach euractiv, ktorá funguje už deväť rokov. Ivan pomáhal s manažovaním celoeurópskej siete euractiv.

K podnikateľským aktivitám Ivana Štefunka patrí aj podiel vo firme Neulogy. Na jednej strane stojí firma, ktorá pomáha vedcom a ľuďom, ktorí sú špeciálne orientovaní na biotechnológie a obnoviteľné zdroje, ako aj na informačné technológie. Je to firma, ktorá tvorí veľké vedecké a inovačné projekty a na druhej strane je to firma, ktorá pomáha tvoriť nadhodnotu so zakladaním firiem. Nie každý má v sebe podnikateľskú výchovu a preto sa rozhodli pomáhať jedincom zrealizovať ich myšlienky. Okrem týchto aktivít je aj spolumajiteľom spoločnosti Pelikan.

Človek sa väčšinou učí na svojich vlastných chybách aj pri podnikaní, ale ak sa chcete poučiť z chýb Ivana Štefunka, môžete tak hneď urobiť v podobe rád, ktoré vám dáva:

  1. Vyhľadávanie je dôležité
    Ak sa rozhodnete podnikať, malo by to byť niečo unikátne vo vašom odbore, sektore, alebo by to malo mať maximálne poradové číslo dva. Ak zakladáte zľavový portál alebo sociálnu sieť, najprv si preverte, či podobný biznis nie je už rozbehnutý a ak áno, zaraďte sa do davu, iba ak ste druhý v poradí. Ak si chcete overiť, či existuje niečo podobné vo vašom okolí, vygooglite si to.

„Keď si myslíš, že si prišiel na niečo úplne nové, čo tu ešte  nebolo, znamená to, že si len slabo googlil,“ hovorí podnikateľ Ivan Štefunko. Veľmi veľa ľudí si myslí, že nápad je kľúčový.

"Ja však tvrdím, že realizácia je na 90 percent kľúčovejšia." 

  1. Rozmýšľate za hranicami
    Svoj produkt cieľte, aby bol svetový, aby ste sa nezostali na malom slovenskom trhu. Nikto nepodporí váš nápad, ani žiaden investor, ak nepôjdete za „hranice“.

„Na veľkosti trhu záleží. Ak máte skvelý produkt, nenechajte si ujsť šancu uspieť globálne,“ povedal Štefunko.
 

  1. Aký máš dôvod?
    Je dôležité vedieť už na začiatku biznisu, čo s firmou chcete robiť, alebo komu ju budete chcieť v budúcnosti predať. Ak zakladáte firmu ako živnosť, stanovte si rozdelenie zisku z krátkodobého hľadiska (zaplatiť povinné poplatky, vložiť peniaze do rodinného rozpočtu, atď.). Ak si chcete založiť veľkú spoločnosť, musíte vidieť na obdobie desiatich rokov.

„Nepotrebuješ mať vynikajúci nápad, stačí vopred nájsť kupca,“ radí Ivan.

  1. Ako sú vaši spoločníci?
    Cudzích ľudí nepresvedčíte, aby išli s vami do podnikania, pretože sa nebudú vystavovať riziku. Ivan Štefunko podniká prevažne s kamarátmi. Niektorí s ním však nesúhlasia.  Ak sa na začiatku dohodnete na základných pravidlách fungovania, ktoré dáte aj na papier a určite si presnú hierarchiu v spoločnosti, môže to fungovať.

    Veľa ľudí k nám chodí do firmy, že majú výborný nápad. Jediné, čo im chýba sú peniaze. Keď sa ich spýtate, či už začali realizovať ich nápad, odpovedia vám, že ani rodina, ani známy sa nechcú pustiť do spoločného podnikania,“ hovorí podnikateľ Ivan.

„Ak nedokážete nájsť kolegov do tímu, nepresvedčíte ani investora.“

  1. Pozor na pracovný výkon
    Aj vo výbornom pracovnom tíme sa môže stať, že niekto pracuje viac a druhý sa pri ňom iba zvezie. Pracovný výkon takého človeka môže byť ovplyvnený viacerými faktormi. Na pracovný výkon nemá takú silu, nemá vytvorené podmienky alebo musí robiť aj niečo iné. V takomto prípade je potrebné dohodnúť sa napríklad na inom podiely zo zisku vo firme.

„Vytvorte si biznis plán. Keď ten plán máte, je to dôkaz toho, že ste kľúčovo rozmýšľali a máte vašu podnikateľskú stratégiu,“ radí Ivan Štefunko.

„Nebojte sa ísť do biznisu. Naučíte sa veľa vecí, môžete sa popáliť, ale to bude vytvárať vašu skúsenosť do budúcnosti.“

  1. Networking je v móde
    Najdôležitejšia vec pri podnikaní je vytváranie kontaktov na sieti, t.j. networking. Ten predstavuje zároveň najväčší problém stredoeurópskych ľudí. Oproti ostatným ľuďom sú Slováci veľmi tichí národ.

„Sme hluční v krčme, ale na pracovnom stretnutí tichí, akoby nám  niekto išiel pribiť klinec po hlave,“ myslí si Ivan.

  1. Užívajte si prácu
    Nie každý človek chce robiť viac ako 8 hodín denne. Ale ak má niekto záujem pracovať viac ako 8 hodín denne a pritom sa zabávať, mal by to vyskúšať.

    Podľa názoru Ivana Štefunka by všetci schopní ľudia mali najprv vyskúšať niečo vlastné a až potom, keď im to nevyjde, zamestnať sa. Alebo opačne, zamestnať sa, získať skúsenosti a potom rozbehnúť niečo vlastné. Ak má človek silu, motiváciu a nápady, mal by vyskúšať niečo vytvoriť.

„Pôvodne som chcel robiť niečo iné, ale som rád, že robím svoju prácu. V živote som nebol zamestnaní, zamestnával som iba sám seba. Na jednej strane je to veľká zodpovednosť voči ľuďom, voči rodine, ale na druhej strane je to omnoho väčšia sloboda.“

  1. Máte nejakú myšlienku?
    Nemusíte byť ekonómom, ani právnikom, ani účtovníkom, aby ste začali podnikať. Všetky tieto služby si môžete kúpiť. Ideu, ktorá môže byť úplne z iného súdka, môžete realizovať sám so sebou alebo s niekým iným.

Pozrite si video z prednášky Ivana Štefunka v rámci projektu Rozbehni Sa!TV.

Ivan Štefunko - Lepšie horšiu ideu zrealizovať ako lepšiu nezrealizovať. // prednáška from Rozbehni sa! on Vimeo.

Viac o téme: Video Sa Podnikateľ Podnikanie Podnikať Rozbehni Sa!tv
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy