Najmenšia fluktuácia je medzi hasičmi

Vo vysoko špecializovaných pozíciách je predpoklad menšej fluktuácie. Hasiči sa radia do daného odvetvia.Vo vysoko špecializovaných pozíciách je predpoklad menšej fluktuácie. Hasiči sa radia do daného odvetvia. Zdroj: flickr.com, Karen Forever

Hasiči, technici v lesníctve, dispečeri v energetike, sprievodcovia v osobnej doprave, ale aj vedúci pracovníci v školstve a sklári vydržia na svojom pracovnom mieste najdlhšie.

Ukázali to štatistiky o fluktuácii, ktoré za prvých 9 mesiacov roku 2012 spracovala spoločnosť TREXIMA Bratislava. Sledoval sa podiel zamestnancov, ktorí ukončili pracovný pomer z celkového počtu zamestnancov v danej profesii.

 

"Pri týchto zamestnaniach sa nevymenili v sledovanom období ani 4 % pracovnej sily. Najstabilnejšie pracovné miesta majú hasiči, ktorých rady opustilo iba 17 hasičov z 1000," objasňuje Jozef Krabáč, analytik spoločnosti TREXIMA Bratislava.

Dôvodom je podľa neho fakt, že ide o vysoko špecializované a stabilné pozície v relatívne stabilných odvetviach.

Na druhej strane, najvyššia fluktuácia je na menej kvalifikovaných pozíciách. Zamestnávateľa často menia pomocní pracovníci vo výrobe, predavači, čašníci, kuriči, ale i personál čerpacích staníc. Pri týchto zamestnaniach sa v sledovanom období vymenilo 20 až 25 % pracovnej sily. Dôvodov je viacero a síce nízke mzdy, relatívne malá náročnosť na kvalifikáciu a zaškolenie a pomerne dobrá a rýchla dostupnosť takýchto zamestnancov na trhu práce. Okrem toho, tieto pozície nezastávajú ľudia, ktorí by výrazne trvali na budovaní kariéry v danom odvetví.

Viac o téme: Domáce Hasiči Hasičský Štatistika Zbor Vernosť Stabilita Povolania Fluktuácia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: flickr.com; Karen Forever

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy