Pozor na nastavenie novej výšky odvodov do poisťovní!

Za zamestnancov poistné odvádza zamestnávateľ.Za zamestnancov poistné odvádza zamestnávateľ. Zdroj: photl.com

Do piatku musia zamestnaci, zamestnávatelia a živnostníci odviesť novú výšku odvodov do Sociálnej poisťovne. Nová výška odvodov platí však aj pre zdravotné poistenie.

Už len dva dni majú zamestnanci, zamestnávatelia, živnostníci a dobrovoľne poistené osoby na to, aby uhradili Sociálnej poisťovni poistné v novej výške. Tá je odvodená od nových vymeriavacích základov poistného, ktoré sa zmenili od 1. januára.

 

 

"Osobitnú pozornosť by tejto zmene mali venovať samostatne zárobkovo činné osoby (živnostníci) a dobrovoľne poistení. V prípade, ak platia poistné prevodom z banky, mali by si upraviť výšku príkazu na úhradu podľa aktuálnej tabuľky platenia poistného od 1. januára 2013," upozorňuje Sociálna poisťovňa, ktorá má aktuálne tabuľky na webe.

Odvody sa pritom menia aj zamestnancom, za nich však poistné v novej výške odvádza zamestnávateľ. Osobitnú pozornosť treba venovať aj pri uvádzaní variabilného a špecifického symbolu. Poistenci sa tak vyhnú problémom s identifikáciou platby, pretože pri chybnom údaji ich platba nebude akceptovaná a budú zaradení na zoznam dlžníkov.

 

Viac o téme: Domáce Zdravotné Sociálne Zamestnanci Zamestnávatelia Odvody Živnostníci SZČO
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy