Paušál alebo skutočné výdavky? Živnostníci sa musia rozhodnúť

Skutočné výdavky alebo paušál? Živnostníci sa môžu rozhodnúť.Skutočné výdavky alebo paušál? Živnostníci sa môžu rozhodnúť. Zdroj: photl.com

Živnostníci, ktorí si uplatňujú paušálne výdavky môžu zvážiť prechod na účtovníctvo až do konca roka.

Novely zákonov o dani z príjmov, o sociálnom poistení a živnostenského zákona priniesli od 1. januára tohto roka pre väčšinu živnostníkov významné zmeny. Ich následkom bude predovšetkým podstatné zvýšenie nákladov na dane a odvody.

Zmeny sa negatívne dotknú aj skupiny približne 107.000 samostatne zárobkovo činných osôb, ktoré si neuplatňujú preukázateľné daňové výdavky, ale uplatňujú si výdavky vo výške 40 % z úhrnu svojich zdaniteľných príjmov (tzv. paušálne výdavky). Keďže sa od 1. januára 2013 zavádza horný limit na výšku paušálnych výdavkov, mnoho živnostníkov bude zvažovať prechod z paušálnych výdavkov na preukázateľné výdavky.

Vďaka službe www.profaktura.sk však môžu toto rozhodnutie oddialiť až na koniec roka 2013. Dovtedy môžu pri využití uvedenej služby svoje faktúry vystavovať bezplatne pomocou jednoduchej aplikácie a zároveň ich ukladať v prehľadnom zozname.

Peter Zimerman zo spoločnosti Finecon Technologies, ktorá aplikáciu zhotovila a sprístupnila bezplatne, záujemcom radí:

"Na konci roka 2013 sa potom môžu paušálni živnostníci rozhodnúť, v závislosti od výšky svojich skutočných príjmov a výdavkov, či je pre nich výhodné prejsť na účtovníctvo. Ak sa rozhodnú uplatňovať skutočné výdavky, vystavené faktúry si nájdu v softvéri zaúčtované. Do systému zaúčtujú náklady a účtovníctvo majú kompletné."
 

Viac o téme: Domáce Výdavky Účtovníctvo Živnostníci Paušál Skutočné FO
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy