Nezamestnanosť mladých ľudí na Slovensku nie je tragická

Nezamestnanosť mladých je globálnym problémom.Nezamestnanosť mladých je globálnym problémom. Zdroj: photl.com

Nezamestnanosť mladých je v súčastnosti veľkým problémom. Podiel mladých ľudí bez práce na Slovensku je zhruba dvonásobný, v iných krajinách je tento problém ešte výraznejší.

Podľa generálneho tajomníka Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Ángela Gurríu je nezamestnanosť mladých ľudí v súčasnosti obrovským globálnym problémom. Kým v SR je všeobecná miera nezamestnanosti takmer 14 %, podiel mladých ľudí bez práce v krajine je zhruba dvojnásobný.

 

 

Ako však tajomník upozornil, v niektorých krajinách OECD je tento problém ešte výraznejší. "Niekde je na nešťastie dvojnásobná. Niekde aj trojnásobná a dokonca štvornásobná," upozornil Gurría v rámci prezentácie správy OECD o Slovensku na pôde Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v Bratislave.

Priemerná miera nezamestnanosti v OECD je zhruba 8 až 9 % a v eurozóne je to 11,5 %. Podľa Gurríu však bude nezamestnanosť naďalej rásť a nasledujúci rok bude z tohto pohľadu ťažký. Treba sa preto aktívne venovať politike trhu práce a dokonca zvýšiť štátne výdavky na ňu.

"A to aj pri obmedzenom rozpočte," zdôraznil tajomník.

Ako dodal, spomedzi krajín OECD patrí SR medzi tie, ktoré dávajú na podporu zamestnanosti najmenej finančných prostriedkov.

Slovensko by malo viac využívať svoju geografickú polohu, nakoľko sa nachádza v strede hospodárskeho trhu Európskej únie. Zvyšovaním konkurencieschopnosti krajiny je podľa Gurríu možné pritiahnuť viac investorov a rozšíriť počet pracovných miest. Ako podčiarkol, konkurencieschopnosť a produktivita sú v súčasnosti aj dôležitými argumentmi politických špičiek európskeho spoločenstva.

Ako povedal minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), vláda SR sa stotožňuje s odporúčaniami, ktoré OECD navrhla v správe. Vo viacerých bodoch sa pritom názory organizácie zhodujú s prioritami kabinetu.

"Ja to vnímam tak, že správa OECD potvrdzuje, že vláda napreduje správnym smerom a že aj nástroje, po ktorých siahame, boli vybraté dobre," konštatoval Kažimír.
 

Viac o téme: Ľudia Nezamestnanosť Mladí Zahraničné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy