4 dôležité kroky počas štúdia a kariéra je vaša

Rozvíjať kariéru počas stredoškolského štúdia prinesie čoskoro svoje ovocie.Rozvíjať kariéru počas stredoškolského štúdia prinesie čoskoro svoje ovocie. Zdroj: photl.com

Študenti stredných škôl by počas svojho štúdia mali rozmýšľať nad svojou kariérou. Aj keď jej tvary nedostávajú reálne „kontúry“, oplatí sa aspoň zamyslieť nad svojim smerovaním.

Je jedno, či sa  nachádzate v prvom alebo v poslednom ročníku stredoškolského štúdia, prinášame vám pár tipov, ktoré by ste mali stihnúť pred veľkým maturitným dňom.

  1. Štúdium v zahraničí
    Ak ste študent, určite využite príležitosť vzdelávať sa nielen na jednom mieste. Využite možnosť zúčastniť sa nejakého študijného programu v zahraničí. Všetky potrebné informácie a možnosti o štúdiu vám poskytne vaša škola. Pre niektorých študentov môže byť problém financovanie štúdia. Nemusíte sa však obávať, viaceré programy sú z časti financované školou alebo na ne poskytujú granty. Štúdium v zahraničí je výbornou príležitosťou, ako sa dozvedieť viac informácií o novej kultúre, spoznať nových ľudí a nadobudnúť jazykové skúsenosti v danej krajine. Počas štúdiu v zahraničí získavate za absolvované predmety kredity. O ich získaní sa taktiež informujte na vašej škole.

    Štúdium v zahraničí vám rozšíri váš horizont a životný štýl. Na portáli Kariera.sk si môžete otestovať svoje jazykové zručnosti z anglického alebo nemeckého jazyka.

  2. Zaujímajte sa o stáž alebo o prácu na akademickej pôde
    Bola by to pre vás výborná skúsenosť, ak by ste získali stáž alebo prácu priamo v areáli školy. Získaním stáže by ste sa posunuli bližšie k pracovným povinnostiach a svetu pracujúcich ľudí. Naučilo by vás to, ako pracovať nielen na školských úlohách, ale školské povinnosti vyrovnať prácou. Balancovanie na týchto dvoch stranách nie je jediná pozitívna vec, ktorú sa naučíte. Svoje nadobudnuté vedomosti a zručnosti z praxe si môžete zapísať vo svojom životopise. 

    Vaše skúsenosti sú merítkom pre vášho budúceho zamestnávateľa, ktorému ukážete vaše pracovné nasadenie počas rušného školského života.

  3. Naučte sa hospodáriť
    Dôležité je, aby ste sa naučili hospodáriť s vašim rozpočtom už počas štúdia na škole. Predstavte si napríklad, ako by ste žili, keby ste nemohli bývať u rodičov. Je to dôležité, ak sa po maturite rozhodnete postaviť na vlastné nohy. Osamostatnenie tak nebude pre vás predstavovať taký veľký zásah do vášho života.

    Naučíte sa míňať peniaze, k dispozícií budete mať určitý príjem a budete vedieť múdro hospodáriť s nevyhnutnými výdavkami.

  4. Sociálne siete
    Zoberte si výhody sociálnych sietí už na strednej škole. Vytvorte si sieť kontaktov vďaka networkingu. Buďte aktívny už na škole a medzi svojich kamarátov a známych si pridávajte svojich spolužiakov, vyučujúcich, vašich rovesníkov aj vzdialených rodinných príslušníkov. Každý jeden človek predstavuje „pavúčiu“ sieť, ktorá vám zabezpečuje vstupenky na pracovné pozície v budúcnosti. Vždy je lepšie začať neskôr ako vôbec.

    Dôležité je, aby ste poznali správnych ľudí a keď zistíte, akým smerom sa chcete uberať, títo ľudia vám môžu priniesť vašu vysnenú budúcnosť.

 

 

 

 

Viac o téme: Ľudia Kariéra Mladí Študenti Štúdium Stredoškolskí
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: hr.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy