Živnostníci sú ohrození. Čakajú ich zmeny

Zmena definície závislej práce doľahne najmä na dnešných živnostníkov.Zmena definície závislej práce doľahne najmä na dnešných živnostníkov. Zdroj: photl.com

Zmeny v Zákonníku práce sa dotknú aj živnostníkov, ktorí vykonávajú závislú prácu pre zamestnávateľa. Časť z nich môže prísť o prácu alebo firmy budú upravovať ich zmluvy.

Zmena definície závislej práce doľahne najmä na dnešných živnostníkov. Časť z nich sa tak bude musieť zamestnať a časť príde o prácu, pretože zamestnávateľ za nich nebude chcieť platiť odvody. Takúto reakciu si podľa šéfa Asociácie personálnych agentúr Slovenska Ľuboša Sirotu vyžiada zmena Zákonníka práce, ktorú dnes v prvom čítaní podporili poslanci Národnej rady SR.

Sirota zároveň upozornil, že niektorí živnostníci prídu o časť príjmu, keďže zamestnávateľ im pri prechode na klasický zamestnanecký pomer nebude chcieť platiť vyššiu cenu práce, teda viac ako v súčasnosti.

"Firmy sa pokúsia dohodnúť o prechode na klasický pracovný pomer najprv s tými živnostníkmi, ktorí budú ochotní za cenu zachovania si práce zarábať menej," konštatoval pre TASR.

 

"Časť firiem sa im pokúsi upraviť zmluvy tak, aby nespĺňali ani novú definíciu závislej práce a mohli ďalej vykonávať činnosť ako živnostníci," doplnil Sirota.

Očakáva tak, že sa spustí veľká vlna vyjednávania úprav pracovných podmienok, a to všetko s neistým výsledkom. Presné vymedzenie definície závislej práce totiž dá až aplikačná prax a výsledky kontrol určujúcich, čo je ešte legálne a čo už nie.

Viac o téme: Domáce Práce Živnostník Zákonník Živnostníci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy