Nezamestnanosť zlepšili sezónne práce

Nezamestnanosť na Slovensku sa v auguste znížila.Nezamestnanosť na Slovensku sa v auguste znížila. Zdroj: photl.com

K nižším číslam nezamestnanosti pomohli vyššie teploty počas augusta a tým vyššiemu počtu ľudí, ktorí boli zamestnaní v rôznych letných zariadeniach.

"Suchá síce nepriali poľnohospodárom, avšak vysokým teplotám a nedaždivému počasiu sa tešili prevádzkovatelia rôznych letných zariadení," vysvetľuje pre TASR analytička Poštovej banky.

Dodáva však, že evidovaná nezamestnanosť by mala ku koncu roku porásť.

Ako upozorňuje jej kolega, Vladimír Vaňo z Volksbank Slovensko, v auguste došlo iba k symbolickému medzimesačnému poklesu o 0,08 percentuálneho bodu na 13,27 %.

"Slovenský trh práce už pociťuje nepriaznivé dôsledky ochladzovania hospodárskej aktivity na svojich odbytištiach, ale aj medziročný pokles priemyselnej produkcie v siedmich priemyselných odvetviach za prvý polrok," dodáva.

"Útlm investícií vo firemnom sektore, ktorý potvrdzujú aj posledné údaje o vývoji slovenského HDP a spomalenie rastu ekonomiky pod úroveň 3 % medziročne, dávajú tušiť, že toto príjemné prekvapenie môže byť na dlhšie obdobie posledné," tvrdí šéf Trenkwalderu Luboš Sirota.

Podľa neho Slovensko čaká v nasledujúcich mesiacoch postupné zvyšovanie nezamestnanosti, v budúcom roku by už malo byť výrazné.

Viac o téme: Domáce Nezamestnanosť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy