Dohodári nebudú mať nárok na dovolenku

Dohodárov sa bude týkať aj ustanovenie o minimálnej mzde.Dohodárov sa bude týkať aj ustanovenie o minimálnej mzde. Zdroj: photl.com

V prípade schválenia nového Zákonníka práce sa na dohodárov budú vzťahovať ustanovenia o pracovnom čase, teda o nadčasovej práci či pracovnej pohotovosti.

Plánované posilnenie ochrany dohodárov sa môže dotknúť ich samých, ale aj zamestnancov vo firmách, kde pracujú. Obmedzením práce na dohody zo strany zamestnávateľov môže totiž dôjsť k situácii, keď prácu dohodárov prenesú firmy na svojich pracovníkov v klasickom pracovnom pomere.

 

"V prípade, že sa dohoda stane menej flexibilnou a rovnako administratívne aj legislatívne náročnou ako pracovná zmluva, môžu zamestnávatelia prestať využívať tuto formu zabezpečenia pomocných prác a vykrytia špičiek, čím sa tieto práce presunú na plecia zamestnancov," vysvetlila pre TASR riaditeľka pre stratégiu a rozvoj personálnej spoločnosti Index Nosluš Darina Mokráňová.

 

Podľa zmeny Zákonníka práce, ktorú dnes do druhého čítania posunuli poslanci Národnej rady SR, sa na dohodárov budú primerane vzťahovať ustanovenia o pracovnom čase, teda o nadčasovej práci či pracovnej pohotovosti. Tiež budú mať možnosť aj ospravedlnenia v prípade neprítomnosti zo zdravotných dôvodov. Dohodárov sa budú týkať aj ustanovenia o minimálnej mzde, keďže sa stanú pracovným pomerom.

Nebudú však mať nárok na dovolenku, ktorú pôvodne rezort tiež plánoval zaviesť. Podľa rezortu totiž nie je možné túto otázku riešiť pri viacerých súbežných dohodách. Ostatné ustanovenia o odmeňovaní zamestnancov, ako nárok na stravné, sa na nich tiež nebudú vzťahovať.

"Samozrejme, ak sa na tom nedohodnú odbory a firma v kolektívnej zmluve. Túto možnosť zákonník nevylučuje," upozornilo ministerstvo.

Viac o téme: Domáce Práce Zákonník ZP Dohodári
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy