O prácu môžu prísť tisíce Slovákov

O zmenách k Zákonníku práce sa bude rozhodovať až 18. septembra.O zmenách k Zákonníku práce sa bude rozhodovať až 18. septembra. Zdroj: photl.com

Navrhované zmeny v Zákonníku práce spôsobia likvidáciu pracovných miest a zamedzia tvorbe nových. Zákonník práce neprináša žiadne nové práva pre zamestnancov.

"Niektoré firmy prepustia časť zamestnancov ešte do konca tohto roka, kým je to pre nich lacnejšie," avizoval opozičný politik Jozef Mihál (SaS) s tým, že o prácu v nasledujúcich mesiacoch prídu tisíce Slovákov.

V rozprave k prvému čítaniu tejto pracovnej legislatívy upozornil, že vládny Smer-SD nemôže prepúšťaniu zamedziť, firmy si totiž vedia "spočítať" dopady. "Zamestnávateľa neprinútite žiadnym spôsobom tvoriť pracovné miesta, stále je to v tomto štáte slobodný subjekt a rozhoduje sa podľa pracovného prostredia a legislatívy," vysvetlil exminister práce vládnym zástupcom.

Zmeny v zákonníku považuje iba za splatenie dlhu strany Smer odborárom za ich podporu vo volebnej kampani, ktorí legislatívou získajú "neobdobné práva". "ZP neprináša žiadne nové práva pre zamestnancov. Zvyšuje sa snáď rozsah dovolenky? Zvyšujú práva rodičov na materskú či rodičovskú dovolenku? Znižuje sa rozsah pracovného času? Zvyšujú sa príplatky za nadčasy?" pýtal sa.

Poslanec László Solymos (Most-Híd) tvrdil, že navrhované zmeny nemajú za cieľ chrániť zamestnancov ani zamestnávateľov. "Len odborárskych bossov, ktorí si aj napriek kríze prídu na svoje. Toto je jediná istota novely," upozornil v rozprave k prvému čítaniu tejto základnej pracovnej legislatívy v parlamente.

 "Takto postavený Zákonník práce ľuďom na Slovensku škodí", skritizoval navrhované zmeny v pracovnej legislatíve na záver tretieho dňa siedmej schôdze opozičný poslanec za SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Medzi najškodlivejšie opatrenia patrí podľa neho napríklad zavedenie opätovného súbehu odstupného a výpovednej lehoty, zmena postavenia dohodárov či obmedzenie počtu nadčasových hodín alebo zmeny pre odborárskych funkcionárov.

Zmeny v ZP spolu so zmenami v daniach a odvodoch tak budú podľa neho škodlivou kombináciou, ktorá občanom Slovenska nepomôže. "Bohužiaľ, na Slovensku sa nebudú mať lepšie tí, ktorí pracujú ale naopak, týchto ľudí čakajú horšie časy," podotkol Štefanec. Podľa vládnej strany Smer-SD má nový Zákonník priniesť najmä posilnenie ochrany zamestnancov.

Poslanci o prerokovaných bodoch k Zákonníkupráce budú rozhodovať až v utorok 18. septembra.

Viac o téme: Domáce Práce Zákonník ZP
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy