10 najdôležitejších želaní zamestnancov

Nie je všetko o peniazoch. Zamestnanci chcú cítiť aj ocenenie.Nie je všetko o peniazoch. Zamestnanci chcú cítiť aj ocenenie. Zdroj: thinkstock.com

Zarábať veľké peniaze nie je často pre zamestnancov tou najväčšou satisfakciou za ich prácu. Omnoho dôležitejšie sú pre nich obyčajné ľudské potreby.

Pre každého pracujúceho sú dôležité zarobené peniaze. Keby niekto tvrdil, že nie, malo by to určite nejaký háčik. Pokiaľ zamestnanci dostanú to, po čom túžia, budú šťastnejší a produktívnejší.

 

Tu je zoznam skutočných vecí, po ktorých túžia zamestnanci:

  1. Cítiť sa hrdo
    Ľudia by omnoho radšej hrdo stáli na strate organizácie a chválili sa svojou prácou, ako sa sťažovať na nefungujúci systém.
     
  2. Chcú, aby sa s nimi dobre zaobchádzalo
    Život nie je ľahký a niekedy ani fér a preto sa zamestnanci chcú cítiť v práci príjemne. Nechcú zažívať nespravodlivosť. Nenávidia uprednostňovanie jedného zamestnanca nad druhým a očakávajú, že ak budú tvrdo pracovať, budú za to patrične ocenení a „ocenenie“ nezíska len ten, ktorý bude svojmu šéfovi bozkávať ruky.
     
  3. Chcú cítiť rešpekt od šéfa
    Zamestnanci chcú mať za šéfa autoritu, ktorú budú nielen rešpektovať, ale bude ich rešpektovať aj on.
     
  4. Chcú byť vypočutí
    Ľudia v práci neznášajú výhovorku od šéfa, ktorý im pričasto hovorí, že nemá čas si ich vypočuť. Nemusí to pritom hovoriť priamo, stačí, ak sa vyhýba stretnutiam. Pričom zamestnanci nečakajú, že ich návrhy a rady budú vždy prijaté, ale budú aspoň vypočuté.
     
  5. Mať svoj súkromný život
    Pre viacerých šéfov (a podnikateľov) je často práca spôsobom ich života. Zamestnanci však majú často svoj osobný život – svoju rodinu a priateľov, ktorým chcú venovať svoj čas. Aj keď sú oddaní svojej práci, netúžia v nej stráviť všetok voľný čas.
     
  6. Chcú byť radšej koučovaní ako dirigovaní
    Je rozdiel medzi koučovaním a riadením. Ľudia očakávajú od svojho šéfa, že im bude nápomocný kedykoľvek budú potrebovať poradiť s pracovnou úlohou a nebude im pozerať cez plece a nútiť ich do nezmyselných úloh.
     
  7. Chcú mať normálnych kolegov
    V každej práci sa nájde jeden alebo dvaja zamestnanci, ktorí musia znepríjemňovať život druhým kolegom. Je to akoby ich „povolanie“. Od svojho šéfa však očakávajú, že prevezme zodpovednosť nad situáciou.
     
  8. Pociťovať menej stresu
    Kto by chcel prichádzať do práce a cítiť sa vystresovaný z toho, čo ho v nej čaká? Hádam žiaden zamestnanec. Ľudia neznášajú, keď vedia, že ich čaká neúnosne veľa práce a málo času na jej vykonanie. Preto by privítali, aby ich úlohy starostlivo rozplánoval ich šéf, zároveň predvídal problémy a stanovoval reálne ciele.
     
  9. Mať pocit istoty
    Každý zamestnanec prichádza no novej práce s očakávaniami a prvým nadšením. Prichádzajú aj s vierou, že v zamestnaní zotrvajú niekoľko rokov. Až po viacerých mesiacoch zistia, ako funguje systém a prvotný entuziazmus sa stratí. Aby ľudia mohli produktívne vykonávať svoju prácu, potrebujú pociťovať, že v práci nestrácajú čas, chcú mať istoty.
     
  10. Chcú vždy vyhrávať
    Ľudia chcú vyhrávať. Niekedy nechcú byť tímoví hráči, ale hrať sami za seba, aby mali pocit užitočnosti a zároveň chcú byť za to patrične odmenení.

Možno sa pýtate, prečo nie sú peniaze na zozname želaní? Pokiaľ sú zamestnanci spokojní, nesťažujú sa na peniaze. Ak sú nespokojní, sťažujú sa na finančné ohodnotenie. A čo vy potrebujete, aby ste boli v práci spokojní?

Viac o téme: Peniaze Ocenenie Plat Zamestnanci Prianie Želanie Rešpekt Koučing Súkromný život
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: inc.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy