Netradičné povolania na trhu práce vo svete a doma

Trh povolaní sa za posledné dve desaťročia výrazne zmenil. Trh povolaní sa za posledné dve desaťročia výrazne zmenil. Zdroj: thinkstock.com

Trh povolaní sa za posledné dve desaťročia výrazne zmenil. Ich vznik, zánik, ale aj inováciu výrazne ovplyvnil rýchly vývoj v oblasti rozvoja technológií. Náš život je v mnohých ohľadoch iný ako život našich rodičov.

V dnešnom svete žijeme rýchlejšie, menej sa hýbeme. Využívame počítače, internet, komunikujeme prostredníctvom emailov, Facebooku a iných sietí.

 

Povolania, ktoré poznáme až od roku 2008

Rýchlosť a  zmeny v spoločnosti odrážajú aj povolania. Mnohé z nich sme do roku 2008 nepoznali. Až vývoj technológií a nároky rýchleho životného štýlu podnietili ich vznik. Ako sú  využité v spoločnosti odrážajú aj v číslach nárastu za posledných 5 rokov. Najpopulárnejšími sú povolania, ktoré súvisia s rozvojom a využívaním technológií a zdravým životným štýlom.  

Pracovná sociálna sieť LinkedIn zostavila na základe 259 miliónov členov rebríček pracovných pozícii. Pozrite si ich:
 

  1. IOS vývojár (12 634 členov, 142-násobný nárast za posledných 5 rokov)
  2. Android vývojár (10 554 členov, 199-násobný nárast)
  3. Zumba inštruktor (6 331, 396-násobný nárast)
  4. Manažér sociálnych médií (4 350, 174-násobný nárast)
  5. DATA bádateľ (4 326, 30-násobný nárast)
  6. UI/UX dizajnér (3 509, 22-násobný nárast)
  7. Architekt dát (3 440, 3 440-násobný nárast)
  8. Fitness kouč  (3 360, 3 360-násobný nárast)
  9. Cloud špecialista (3 314, 17-násobný nárast)
  10. Online marketingový špecialista (2 886, 17-násobný nárast)

Nárast povolaní na Slovensku

Rýchla doba sa podpísala aj na rozvoji povolaní na Slovensku hlavne v oblasti služieb, ktoré sme dlhé roky nevyužívali. K vyhľadávaným službám patrí opatrovanie detí a seniorov, upratovacie služby, fitness a koučing.

Vznikli aj netradičné povolania, aké? Správca tropického ostrova, testovačka zliav, testovač vodných atrakcií, hľadanie miest na medové týždne. K rozvoju netradičných povolaní prispel aj  rozvoj on-line podnikania. 

„Rozvoj podnikania podporil aj vznik expertov, ľudí ktorí sa zameriavajú len na jednu konkrétnu oblasť, ako napríklad expert na osobnostný rozvoj a dosahovanie výsledkov, expert na video marketing a ďalšie,“ hovorí Eva Stanová, autorka Projektov šťastie.

Technológiami inovované povolania

Povolanie ostáva mnohé roky rovnaké, ale inovujú ho technológie.

„Na veľtrhu práce JOB Expo v Nitre som si cez rozhovory s ľuďmi uvedomila, že šancu na novú dobrú prácu často znižujú chýbajúce zručnosti, ktoré vyžaduje súčasný trh práce,“ hovorí Eva Stanová.

Mnohé zručnosti v oblasti počítačov a internetu už nie sú len výsadou manažérskych pozícií, ale i pozícií radových zamestnancov. Napríklad pozície ako pokladníčka, administratívna pracovníčka vyžadovali za posledné roky zvládnuť mnohé nové zručnosti v tejto oblasti. Vysoké požiadavky na neustále vzdelávanie vieme oveľa ľahšie zvládnuť pokiaľ vykonávame svoje „šťastné povolanie“. Vďaka nadšeniu pre prácu, získavame energiu na učenie sa a zvládanie nových výziev.

„Aj pri rozhovoroch na už spomínanom pracovnom veľtrhu sa mi potvrdilo, že už v detstve vieme, čo je naším povolaním. Ak rodičia dajú deťom správne vedenie a možnosť zoznámiť sa s povolaním, ktoré ich teší, bolo by na Slovensku a v Čechách oveľa viac šťastnejších ľudí. Moje pozorovanie mi ukazuje, že ľudia, ktorí robia svoje ‚šťastné povolanie‘ majú viac sily, energie, entuziazmu a vedia, že ‚sú správne‘,“ hovorí  Stanová, autorka Projektov šťastie.

Tí, ktorí svoje povolanie nerobia, sa často cítia smutní, napriek tomu, že majú v živote všetko materiálne. Podvedome však vedia, že niečo im chýba, cítia sa nespokojní. Ako to máte vy, našli ste už svoj smer šťastie v povolaní?

Na záver už iba pripájame známy citát:

„Vyberte si prácu, ktorú milujete a nikdy nebudete musieť naozaj pracovať,“ povedal Konfucius.

Viac o téme: Svet Doma Trh práce Povolania Eva stanová Netradičné povolanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Eva Stanová, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy