7 futuristických pracovných pozícií

Bude ešte vaše povolanie existovať v budúcnosti?Bude ešte vaše povolanie existovať v budúcnosti? Zdroj: thinkstock.com

Aj keď sa zdá rok 2030 ako vzdialená budúcnosť, pracovnému trhu budú dominovať také pracovné pozície, o ktorých ste možno ani nesnívali. Poďte sa teda trochu zasnívať!

Vďaka technologickému pokroku v dnešnej dobe sa dá budúcnosť práce predvídať iba veľmi ťažko. Avšak kanadský inštitút The Canadian Scholarship Trust Plan (CST) sa rozhodol, že uľahčí situáciu rodičom a vypracuje rebríček pracovných pozícií v budúcnosti, podľa ktorého sa môžu rozhodnúť, akú školu odporučia svojim deťom.

V kanadskej štúdii boli zohľadnené makroekonomické a mikroekonomické ukazovatele, ktoré formujú ekonomiku, ďalej boli brané do úvahy aj ďalšie ukazovatele, ako demografické zmeny, zmeny klímy, migrácia, globalizácia, digitálne technológie, vedecké a technologické pokroky, bezpečnosť a stabilita v krajine.

Inštitút si na pomoc zobral aj štyridsiatich odborníkov, aby spolu s nimi zostavili plán budúcich povolaní.

„Aj keď sa môžu niekomu zdať, že sú pracovné pozície veľmi špekulatívneho charakteru, existuje veľká pravdepodobnosť, že o pár rokov budú viaceré z nich existovať,“ povedala Martha Turner, viceprezidentka CST.

Rebríček pracovných pozícii budúcnosti vyzerá ako z sci-fi filmu. Všetky pozície sú však založené na vývoji a technologickom pokroku, ktorý v súčasnosti prebieha.
 

  1. Telechirurg
    Úlohou telechirurga bude operovať ľudí na diaľku za pomoci robotických nástrojov namiesto použitia ľudských rúk a tradičných nástrojov.
     
  2. Interiérový dizajnér
    V roku 2030 budú v móde interiéroví dizajnéri, ktorí sa budú špecializovať na návrh interiéru pre bohatých ľudí na dôchodku, a vypracujú im návrh a premenia interiér podľa ich obľúbeného miesta alebo životnej udalosti.
     
  3. Novodobý poľnohospodár
    Ľudia sa opäť pomaly začínajú vracať ku svojim koreňom. Okrem bio potravín kupujú tradičné výrobky od domácich poľnohospodárov. K tejto funkcii však ešte klasickým poľnohospodárom v budúcnosti pribudne ďalšia povinnosť – „zaplátať“ všetky škody na životnom prostredí, ktoré spôsobili ľudia, závody alebo automobilky. Moderný poľnohospodár bude zároveň ochranca prírody.
     
  4. Expert na všetko
    Dnes už platí, že človek musí byť multifunkčný, aby dokázal zastúpiť prácu minimálne troch ľudí. V budúcnosti tomu nebude inak. Firmy budú hľadať možnosti, ako čo najjednoduchšie a najefektívnejšie spravovať ich činnosť. Ako vykonať práce, ktoré dnes trvajú tri dni a zredukovať ich na jeden deň, alebo ako vykonať pätnásť povinných administratívnych krokov a spraviť ich iba v troch úkonoch.
     
  5. Špecialista na triedený odpad
    Kvôli konzumnému spôsobu života bude potrebné hľadať spôsoby, ako čo najefektívnejšie triediť odpad, aby mohla byť zabezpečená recyklácia materiálov. K tomuto však budú potrební technologickí odborníci.
     
  6. Robotický poradca
    High-tech prenikne aj do domácnosti. Robotické pomôcky sa v budúcnosti stanú ich najbežnejšou pomôckou. Niekto ich však bude musieť vyrobiť, naprogramovať a ovládať. Všetko podrobne vám vysvetlí špecializovaný poradca.
     
  7. Špecialista na solárne technológie
    Špecialista na solárne technológie bude mať zastúpenie v každej obci. Solárne panely budú fungovať ako obnoviteľný zdroj energie a budú ju využívať nielen domácnosti ale aj spoločnosti.
Viac o téme: Budúcnosť Práca Povolanie Pozície Pracovné Futuristické
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy