4 spôsoby, ako robiť menej a byť produktívny

Keď budete robiť menej, vyhnete sa zbytočnostiam a zameriate sa iba na dôležité veci.Keď budete robiť menej, vyhnete sa zbytočnostiam a zameriate sa iba na dôležité veci. Zdroj: photl.com

Aj pri ničnerobení môžete byť aktívni. Neveríte? Ak sú vašimi hlavnými nepriateľmi hnev, paranoja, nervozita alebo únava, znižujete si vašu produktivitu. Preto radšej svoje naplánované činnosti odložte, pokiaľ z vás nevyprchajú negatívne emócie.

Ak sa cítite unavení, zastavte sa a načerpajte nové sily. Ak sa cítite, že na vás lezie choroba, zvoľnite pracovné tempo a venujte sa menej náročným aktivitám. Ak vás otravujú v piatok večer po pracovnej dobe kolegovia alebo šéf, nebuďte nervózni a povedzte im, že pracovný problém vyriešite hneď v pondelok ráno. Všetko je na vašej voľbe. Nič nie je tak veľmi dôležité, aby to nemohlo počkať.

Nie vždy musíte niečo spraviť. Poviete si, že musíte, ale nič nie je také nevyhnutné. Niekedy je lepšie "nepretrhnúť sa". Jedno však môžete urobiť, snažiť sa byť lepšími a pracovať na sebe. Existuje veľké množstvo rôznej motivačnej literatúry, ktorá vás nasmeruje, ako dosiahnete svoj cieľ, úspech, peniaze, ale nikto vás však nenaučí, za akých okolností máte preto niečo spraviť.

Úspešný americký podnikateľ a investor James Altucher má pre vás recept, ako menej robiť a byť produktívny. Čo však v prvom rade musíte urobiť je, že zvýšenú produktivitu musíte obmedziť, aby ste mali čas byť úspešní. Kľúčom k úspechu je, že vo svojom živote musíte nájsť činnosti, ktoré vás oberajú o čas tým, že ich znížite na minimum.  Sú to napríklad všetky úlohy, ktoré ohrozujú vašu produktivitu.

Produktivitu obmedzte, v týchto situáciách, radí James Altucher:

  1. Nič nerobte, keď ste nahnevaní
    Niektorí ľudia si myslia, že počas hnevu dokážu kontrolovať svoje emócie. Nie je to však pravda. Je to, akoby ste skákali rovno z útesu. V takejto situácii je lepšie počkať si, až vás hnev prejde. Čas je ako morfium, ktorý upokojí hladinu hnevu. Až potom môžete konať. Hnev je vlastne iba vonkajším odrazom vnútorného strachu. Aj napriek tomu, že váš strach je vyvolaný opodstatnene, hnev ho však dokáže rozpoznať.
     
  2. Nič nerobte, ak ste paranoidní
    Veľa ľudí si dopredu vyfabuluje obraz o situácii, ktorá sa vôbec nemusí stať. Neboja sa, ale sú paranoidní. Predstavujú si neistú budúcnosť plnú biedy a nenávisti alebo osamelosti. V takomto prípade je lepšie si začať predstavovať viac realistickejšiu budúcnosť, ktorá je založená na skutočnosti. Je totižto pravda, že až 99 percent paranoidných predstáv sa nikdy nestali skutočnosťou.
     
  3. Odložte úlohy, ak ste nervózni
    Žiadna úloha nie je tak veľmi dôležitá, že by nemohla počkať. Ak je nejaká úloha pre druhého človeka viac dôležitejšia, ako pre vás a vyžaduje si jej okamžité vykonanie, potom je ďalší krok na vás. Pánom svojej situácie ste vy, tak preto nemusíte byť zbytočne nervózni, že niekto od vás vyžaduje, aby ste napríklad spravili pracovnú úlohu o šiestej hodine v piatok večer.  Teraz máte príležitosť neznervózňovať sa a odbiť otravného kolegu. Máte právo na svoje súkromie, povedať svoj názor. Zmení sa niečo, ak danú úlohu vykonáte v pondelok ráno?
     
  4. Ak ste unavení, radšej nič nerobte
    Aj vám sa stáva, že sedíte za počítačom niekoľko hodín, pokiaľ nevyriešite problém? Hodinu, dve, päť hodín, až pomaly celý deň. Aj napriek tomu, že vás únava ťaží, problém chcete vyriešiť, až pokiaľ vám neklesne hlava na klávesnicu počítača. To však nie je riešenia a problém aj tak nemusíte odstrániť. Problémom je, že zložité úlohy začínate robiť vtedy, keď ste unavení. Do komplikovaných pracovných úloh, či už v práci alebo doma sa púšťajte, ak máte oddýchnutú myseľ. Spánok vám poskytne najlepší spôsob, ako môžete zrelaxovať.
Viac o téme: Ľudia Produktivita Ničnerobenie Prokrastinácia Produktívni
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: 99u.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy