Trpíte prokrastináciou – odkladaním vecí na neskôr?

Prokrastináciou trpia napríklad kreatívni ľudia.Prokrastináciou trpia napríklad kreatívni ľudia. Zdroj: photl.com

Lenivosť a prokrastinácia sú dve rozdielne veci. Napriek tomu, že žijeme vo svete, komfortu, stále je jednoduchšie odkladať dôležité úlohy na neskôr alebo na zajtra. Ak ste však leniví, neznamená to, že trpíte prokrastináciou.

V španielsky hovoriacich krajinách ľudia často používajú slovíčko „maňana“. Ak sa ich spýtate na nejakú úlohu, kedy bude dokončená, je jedno, či by jej splnenie trvalo jeden deň, týždeň alebo mesiac, stále dostanete tú istú odpoveď: zajtra. V tomto prípade ide o kultúrny problém, ak by sme sa mali hlbšie pozrieť na správanie jednotlivca, až potom by sme zistili, či ide o prokrastináciu alebo lenivosť.

Problém s prokrastináciou môžu mať napríklad študenti, ktorí namiesto toho, aby sa vzdelávali, trávia čas na sociálnych sieťach, alebo ľudia, ktorí sú nezamestnaní, radšej bedákajú doma a sťažujú sa známym, že nemajú prácu, ale nič pre jej nájdenie nespravia.

Čo je a nie je prokrastinácia?

Iný prípad sa týka človeka, ktorý príde domov z práce unavený a povie si, že by sa mal pustiť do „domácej“ úlohy, avšak namiesto povinností si najprv odpočinie alebo si pozrie film a úlohu spraví neskôr. V tomto prípade nejde o prokrastináciu, ale o naplánovanie si činnosti.

„O prokrastináciu ide, keď má však človek výčitky z toho, že odpočíva. Vtedy prokrastinuje a jeho mozog si vôbec neoddýchne,“ povedal rečník Petr Ludwig na konferencii Happy Company.

Kedy človek prokrastinuje, odkladá svoje povinnosti? Ide o všetky veci, ktoré by mal a chcel človek urobiť a ktoré odkladá na druhý deň. Inými slovami, človek odkladá veci, ktoré chce určite urobiť, snaží sa sám sebe dať príkaz, ale nakoniec sa neuposlúchne.

„Prokrastinátor je človek, ktorý je napríklad domased,“ ozrejmuje Petr Ludwig.

Prečo vzniká prokrastinácia?

Žijeme v dome, kedy máme všetko na dosah. Máme komfort, techniku, vzdelávanie, dopravné prostriedky. Jednoducho máme veci, ktoré nám uľahčujú život. Zvýšila sa priemerná dĺžka ľudského života. Choroby, na ktoré kedysi zomierali ľudia, sa znížili. Máme dostatok pitnej vody. Riziko, že zomrieme rukou druhého človeka je omnoho nižšie ako kedysi. Zvýšila sa dokonca aj výkonnosť počítača a jeho cena je v dnešnej dobe najnižšia za posledné obdobie. Napriek všetkým týmto výdobytkom doby  a pozitívnym správam, miera nespokojnosti ľudí narástla.

Ako sa vyhnúť prokrastinácii?

Hovorí sa, že skutočný charakter človeka sa pozná podľa toho, čo človek robí, keď sa ostatní nepozerajú. Ak sa chcete vyhnúť prokrastinácii, dosiahnete to viacerými spôsobmi. Existuje tzv. pravidlo samurajov, ktoré hovorí o zabití nepriateľa do troch úderov srdca. V úlohe prokrastinácie to znamená, že svoju povinnosť nemáte odkladať na neurčito, ale vykonať ju do týchto troch úderov.

Ak človek nechce padnúť do osídiel prokrastinácie, musí sa stať hrdinom.

„Hrdinom sa však nenarodí, hrdinom sa človek stáva počas života. Ľudia to dosiahnú tak, že opustia svoju komfortnú zónu,“ vysvetľuje Ludwig.

Hrdinstvo sa dá trénovať. Človek musí opustiť komfortnú zónu a výjsť z davu. Najlepšie to vystihuje aj životné motto Petra Ludwiga, ktorý si ho „požičal“ od Alberta Einsteina.

„Človek, ktorý ide s davom sa obyčajne nedostane ďalej, než samotný dav. Avšak človek, ktorý dokáže dav opustiť, sa môže dostať na miesta, na ktorých ešte nikto nikdy nebol.“

Viac o téme: Lenivosť Petr Vecí Prokrastinácia Happy Company Odkladanie Ludwig
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: Andrea Miklasová, Zdroj: Petr Ludwig

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy