Klamú vám kolegovia do očí? Nenechajte robiť zo seba hlupáka, reagujte takto

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Nie je jednoduché prijať to, no vaši kolegovia vám pravidelne klamú. S tým zrejme nič neurobíte, no môžete ovplyvniť svoju reakciu, keď sa tak stane.

„Nie som nahnevaný, že si mi klamal, Hnevá ma, že ti už nemôžem veriť.“
Friedrich Nietzsche

Hoci ľudia podľa výsledkov výskumov  klamú veľa, zhruba dva až trikrát počas desaťminútovej konverzácie, neprichytíte ich ani zďaleka tak často. Výskumníci z Kalifornskej Univerzity analyzovali výsledky 253 štúdií a zistili, že ľudia si uvedomia len polovicu lží (presnejšie 53 %), ktoré im okolie povie. Inak povedané, máte rovnakú šancu identifikovať lož ako uhádnuť výsledok pri hádzaní mince. Smutné je, že ani ľudia, ktorí sú trénovaní, aby iných pri klamstve prichytili, ako sudcovia či policajti, nie sú na tom lepšie a odhaliť vedia len 60 % lží.


Prečítajte si tiež: Psychológovia odhalili klamárov a podvodníkov: Test ukáže, či patríte medzi nich​


Keď niekoho prichytíte pri lži, je zvyčajne priam nehorázna, a preto je veľmi náročné udržať si pevné nervy a pokračovať v konštruktívnej konverzácii. Jednoduché nie je ani keď máte pocit, že vám niekto klame, no nechcete to dať najavo, aby ste nepôsobili paranoidne či obviňujúco. Zatiaľ čo príliš veľké množstvo skepticizmu nie je zdravé, troška nie je na škodu, najmä preto, že ľudské detektory lži nie sú, ako sme už spomínali, príliš spoľahlivé.

Ako s takou lžou naložiť? Keď si myslíte, že vám niekto klame, priamo sa na to opýtate? Poviete to niekomu? Jednoducho to ignorujete? Našťastie, existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, pričom to najsprávnejšie rozhodnutie závisí na situácii. Skôr než sa ale rozhodnete, mali by ste sa zamyslieť ako dopadli podobné situácie z vášho okolia v minulosti. Ak chcete niekoho odhaliť ako klamára, mali by ste postupovať podľa firemného protokolu, pretože sa to môže obrátiť proti vám.

Čo robiť ak kolegu prichytíte pri klamstve?

  1. Nerobte nič. Nikto nemá rád, keď ho klamú a najprirodzenejšou reakciou je snaha lož odhaliť. Najmúdrejším rozhodnutím v podobnej situácii však zostáva neriešiť ju, najmä ak ste v práci. Nenechajte svoje ego, aby konalo namiesto vás a uvedomte si, že mlčanie má niekedy väčšiu hodnotu ako slová.
  2. Vyriešte to humorom. Niektoré lži sú príliš veľké na to, aby ste sa tvárili, že ste si ich nevšimli , no zároveň nie dosť dôležité, aby ste z nich robili veľkú vedu. Keď sa vám niečo podobné stane, radšej to obráťte na žart.
  3. Ďalším spôsobom ako umožniť niekomu zachovať si tvár je pôsobiť nechápavo. Predstierajte, že ste náhle utrpeli výpadok pamäti alebo ste neporozumeli súvislostiam. Opýtajte sa čo najviac otázok a zamerajte sa na detaily, aby sa klamár prezradil sám.
  4. Konfrontujte. V situáciách, v ktorých vám pasívny postoj nepomôže, nastal čas klamára konfrontovať. Spraviť to však musíte veľmi opatrne a postupovať  ozaj uvážlivo. Niekedy je vhodnejší rozhovor v súkromí, inokedy pred spolupracovníkmi, ktorých sa lož priamo dotýka.
Viac o téme: Pomoc Kolega Klamstvo Reakcia Reagovať Ako Klmať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: LinkedIn; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy