Agent tajnej služby prezradil svoje triky: Odhaľte klamára ako profesionál

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

LaRae Quyová pracovala dvadsaťtri rokov ako agentka FBI. Dnes trávi svoj čas písaním a prednášaním o svojich skúsenostiach. Ako si dokážete predstaviť, tipy bývalej agentky prinášajú veľké poučenie pre podnikateľov i pre širokú verejnosť. Zaujíma vás pohľad profesionála na klamstvo a podvod?

Quyová bola špeciálne vyškolená na čítanie jednotlivcov  a odhaľovanie skrytých právd. Jej rady vám pomôžu zistiť či vás uchádzači o zamestnanie, firemní partneri či kolegovia klamú.

Ako zistiť či vám niekto klame?

  1. Buďte empatickí
    Snažte sa v konverzácii pôsobiť empaticky, aby sa osoba, s ktorou komunikujete otvorila.
  2. Spýtajte sa niečo nečakané
    Človek, ktorý sa snaží klamať si je svojimi odpoveďami istý, pretože si ich vopred pripravil. Opýtajte sa niečo neočakávané, aby ste ho vyviedli z miery.
  3. Viac počúvajte, menej hovorte
    Ľudia, ktorí klamú zvyčajne rozprávajú viac, aby pôsobili dôveryhodnejšie. Sledujte zmeny ako zrýchlené tempo rozprávania, zvýšenú hlasitosť reči a opakované kašlanie, ktoré môžu byť príznakom lži.
  4. Všímajte si ako hovoria „nie“
    „Nie“ je jednoduché slovo, no pokiaľ ho človek vysloví istým spôsobom, zrejme nehovorí pravdu. Podozrivé je ak po „nie“ nasleduje zatvorenie očí, odvrátenie pohľadu, rovnako venujte pozornosť tomu ak osoba zaváha, pretiahne slovo zbytočne dlho alebo ho povie spevavým spôsobom.
  5. Sledujte zmeny v správaní
    Buďte pozorní ak si konverzačný partner zrazu nepamätá detaily, hoci o nich doteraz hovoril, používa superlatíva, odpovedá nečakane úsečne alebo začne rozprávať zbytočne formálne.
  6. Pýtajte sa odzadu
    Ľudia hovoriaci pravdu zvyknú pri opakovanom rozprávaní pridávať ďalšie detaily, zatiaľ čo klamári hovoria príbeh vždy rovnako, aby sa nezaplietli. Ak niekoho podozrievate, pýtajte sa ho na dianie chronologicky odzadu.
  7. Dávajte si pozor na komplimenty
    Jednoznačne na svete existuje mnoho skvelých ľudí, no dajte si pozor na tých, ktorí súhlasia so všetkými vašimi názormi, neustále vám lichotia a smejú sa na všetkých vašich vtipoch.
  8. Položte kontrolné otázky
    Pokiaľ si nie ste istí, či je k vám niekto úprimný, spýtajte sa spätne na veci, o ktorých rozprával. Ak neklame, nemal by mať problém odpovedať rovnako.
Viac o téme: Tip Agent Klamár Klamstvo Odhaliť Trik FBI
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy