Zamestnávatelia sú optimistickí, chystajú nábory nových ľudí

Zamestnávatelia sú už vyše roka v náborových plánoch optimistickí.Zamestnávatelia sú už vyše roka v náborových plánoch optimistickí. Zdroj: thinkstock.com

Slovenskí zamestnávatelia hlásia na 2. štvrťrok 2015 optimistické náborové plány. Nárast počtu pracovných síl očakáva 13 % zamestnávateľov, 5 % predpovedá ich zníženie a 79 % nepredpokladá žiadne zmeny.

Čistý index trhu práce teda dosiahol hodnotu +8 %. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktoré zverejnila spoločnosť Manpower Slovensko.

 

"Je to veľmi silný pozitívny trend. Trochu kopíruje tendenciu, ktorú sme videli v predchádzajúcich štvrťrokoch. Už päť štvrťrokov po sebe je čistý index trhu práce na Slovensku pozitívny, nezamestnanosť klesá a zdá sa, že to je odraz pozitívnej nálady slovenských zamestnávateľov. Optimizmus zamestnávateľov akoby posilňoval, čo je dobrá správa pre slovenskú ekonomiku," uviedla generálna riaditeľka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.

Zamestnávatelia v ôsmich z 10 odvetví očakávajú v apríli až júni pozitívne náborové prostredie, predovšetkým v spracovateľskom priemysle (+19 %). Opatrne optimistické náborové plány s indexom +10 % sú v poľnohospodárstve, poľovníctve, lesníctve a rybolove, ale aj vo financiách, poistení a nehnuteľnostiach. Najslabší index (-8 %) hlási výroba a rozvod elektriny, plynu a vody. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku zosilneli plány v siedmich odvetviach, medziročne v deviatich.

Zlepšenie náborových vyhliadok na nasledujúci kvartál predpovedajú zamestnávatelia vo všetkých štyroch regiónoch. Najoptimistickejšie plány má Bratislava (10 %). Zamestnávatelia na východe krajiny hlásia index v hodnote +9 % a určité pracovné príležitosti očakáva aj stredné a západné Slovensko (+7 %).

Celosvetový prieskum Manpower Index trhu práce sa vykonáva každý štvrťrok za účelom sledovania zámerov zamestnávateľov znížiť alebo zvýšiť počet zamestnancov počas nasledujúceho štvrťroka. Prieskum je založený na kladení rovnakej otázky viac než 65.000 zamestnávateľom z verejného i súkromného sektora v 42 krajinách sveta.

Hľadáte si prácu? V Bratislavskom kraji máme pre vás v ponuke tieto pracovné ponuky.

Viac o téme: Interview Domáce Práca Pohovor Zamestnávatelia Nábor Náborové plány
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy