Prepustený, nezamestnaný... negatívne slová nedávajte do životopisu

V slovenskej forme štruktúrovaného životopisu sa uvádza slovenský názov „Životopis“. Curriculum Vitae sa píše iba v anglickej forme životopisu.V slovenskej forme štruktúrovaného životopisu sa uvádza slovenský názov „Životopis“. Curriculum Vitae sa píše iba v anglickej forme životopisu. Zdroj: photl.com

Negatívne „kľúčové slová“ by sa v žiadnom prípade nemali vyskytovať v životopise. Ten zasielate potenciálnemu zamestnávateľovi, aby ste si vytvorili čo najpozitívnejší dojem. Preto si dávajte pozor, čo v životopise uvádzate.

Tak ako pri stretnutí spravíte na druhých ľudí prvý dojem, porovnateľný prvý dojem zanecháte aj pri odoslaní životopisu. V posledných rokoch sa opustilo od uvádzaniu románovej formy životopisu a prevláda štruktúrovaný životopis, ktorý je jednoduchý a prehľadný a o kandidátovi poskytuje základné informácie.

Bežný životopis obsahuje niekoľko bežných slov a fráz. Niektoré z nich však môžu pôsobiť ako zaužívané „klišé“, preto pozor na „drobné nedostatky“, ktoré by sa nemali nachádzať v životopise.

Curriculum Vitae

V slovenskej forme štruktúrovaného životopisu sa uvádza slovenský názov „Životopis“. Curriculum Vitae sa píše v anglickej forme životopisu. Určite ste sa streli aj s pomenovaním CV. Personalistka Dana Ondrišíková odporúča v dokumente neuvádzať skratku CV ale celý názov „Životopis“ alebo „Curriculum Vitae“.

Prepustený alebo kandidát hľadajúci si prácu

Môžete byť ten najpoctivejší človek na svete, ale do životopisu nie je potrebné, aby ste uvádzali váš aktuálny pracovný stav. Ak bude mať budúci zamestnávateľ záujem zistiť túto skutočnosť, opýta sa vás to na pohovore.

Nezamestnaný kandidát

Slovo „nezamestnaný“ sa radí medzi negatívne slová, ktoré by sa nemali nachádzať v životopise. Nezabudnite na hlavnú myšlienku vzniku životopisu. Ten má o vás vytvoriť čo najpozitívnejší dojem. Skutočnosť, že ste momentálne nezamestnaní, alebo ste evidovaní na úrade práce, neuvádzajte.

Dobré komunikačné schopnosti

Aj pri písaní životopisov existujú „klišé“ slová, ktoré sú preberané z viacerých vzorov životopisov. Jedným zo slovných spojení je „dobré komunikačné schopnosti“. Ak toto slovné spojenie použijete vo svojom životopise viac ako 90 percent ľudí, myslíte si, že táto vaša schopnosť bude pôsobiť dôveryhodne? Namiesto tohto slovného spojenia skúste vymyslieť niečo kreatívnejšie. Svoje dobré komunikačné schopnosti budete môcť „predviesť“ počas pracovného pohovoru.

Kariérne ciele

Do životopisu neuvádzajte vaše kariérne ciele. Životopis je o prezentácii vašich doterajších skúsenosti, schopností a zručností. Ak nemáte za sebou pracovné skúsenosti vo firme, určite môžete preniesť do životopisu niektoré vaše skúsenosti a zručnosti, ktoré ste nadobudli počas brigád alebo absolventskej praxe.

Dobré medziľudské vzťahy

Ak medzi svoje schopnosti uvádzate „dobré medziľudské vzťahy“ dávate do životopisu ďalšie zaužívané „klišé“. Ak máte dobré interpersonálne schopnosti, malo by to byť zrejmé z vášho životopisu.

Vek alebo dátum narodenia

Pre kategóriu ľudí, ktorí si dlhšiu dobu nevedia nájsť prácu (možno aj pre svoj vyšší vek), môže ísť o diskriminačný údaj v životopise. Na druhej strane zamestnávateľ si môže približný vek vypočítať na základe posledného ukončeného vzdelania a dĺžke času strávenej v zamestnaní. Personalistka Dana Ondrišíková z Personálne poradenstvo sa prikláňa k uvádzaniu veku. Aj keď vek kandidáta by nemal byť kritériom na jeho prijatie alebo  vyradenie.

Viac o téme: Curriculum Nezamestnaní Slová Životopis Prepustení Negatívne Kľúčové CV Vitae
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: jobsandcareersmag.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy