5 najčastejšie poskytovaných benefitov na Slovensku

Jeden z benefitov, ktoré poskytujú zamestnávatelia na Slovensku pre svojich zamestnancov je možnosť využitia mobilných telefónov aj na súkromné účely.Jeden z benefitov, ktoré poskytujú zamestnávatelia na Slovensku pre svojich zamestnancov je možnosť využitia mobilných telefónov aj na súkromné účely. Zdroj: photl.com

Zamestnávatelia sa snažia svojich zamestnancov motivovať nielen na základe ich výkonu, ale poskytujú im aj rôzne benefity. V priemere na jedného zamestnanca vynaloží spoločnosť 787 eur ročne.

Zamestnanci v Bratislave a v západoslovenskom kraji mali v tomto roku najvyššie platy. Pričom úroveň garantovaných miezd na západnom Slovensku je približne 17 % pod úrovňou Bratislavy a východné Slovensko tesne predbehlo stredoslovenský kraj. Ich mzdy boli 19,5 % pod úrovňou Bratislavy. Tieto výsledky priniesol prieskum poradenskej spoločnosti PwC s názvom PayWell 2013.

Pri niektorých typoch povolaní sa môžu zamestnanci stretnúť s rozličným spôsobom odmeňovania. Výkonnostná zložka je najčastejšie vyplácaná ľudom v oblasti vrcholového manažmentu (v priemere 35,5 % základnej mzdy) a obchodu (až 42 % základnej mzdy). Teda tam, kde zamestnávateľ kladie dôraz na výsledky spoločnosti alebo na individuálny výkon. Najnižšiu výkonnostnú zložku majú zamestnanci na pozíciách v administratíve (v priemere necelých 20% základnej mzdy).

„Štúdia PayWell zistila, že najčastejšie sa vypláca výkonnostná zložka mzdy jedenkrát ročne na pozíciách vo vrcholovom a strednom manažmente, ako aj kľúčovým zamestnancom,“ povedal Oldřich Vaňous, manažér PwC.

Robotníkom sa výkonnostná zložka vypláca najčastejšie mesačne, administratívnym pracovníkom mesačne alebo ročne. Na obchodníckych pozíciách sa vypláca najčastejšie kvartálne.

Aké sú najčastejšie poskytované benefity na Slovensku?

  1. Stravné lístky (86,6 % spoločností)
  2. Mobilné telefóny a úhrady nákladov spojených so súkromnými hovormi (94,6 % spoločností)
  3. Dni pracovného voľna navyše (34 % spoločností)
  4. Príspevok na poistenie (50,3 % spoločností)
  5. Vzdelávanie (59,3 % spoločností, z nich 90,4 % poskytuje zamestnancom jazykové vzdelávanie)

„Náklady vynaložené na zamestnanecké výhody boli v priemere na jedného zamestnanca 787 eur ročne,“ hovorí Oldřich Vaňous z PwC.

Viac o téme: Prieskum Štúdia Zamestnávatelia Benefity Pwc Paywell
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: PwC - PayWell 2013

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy