Platy zamestnancov na budúci rok porastú. Vieme, v ktorých odvetviach

Platy slovenských zamestnancov porastú na budúci rok o 3 %.Platy slovenských zamestnancov porastú na budúci rok o 3 %. Zdroj: photl.com

Platy slovenských zamestnancov porastú na budúci rok o 3 %. Najviac sa zvýšia v obchode a distribúcií, v informačných a komunikačných technológiách a v automobilovom priemysle. Na zvýšenie platov sa môžu tešiť aj famaceutici, ktorých platy sú najvyššie aj v tomto roku.

Slovenskí zamestnávatelia plánujú na budúci rok zvýšiť základné mzdy medziročne o 3 %. Ukázal to prieskum poradenskej spoločnosti PwC s názvom PayWell 2013, ktorého sa zúčastnilo 272 spoločností zo 17 sektorov.

"Skutočnosť podľa môjho názoru bude trošku pozitívnejšia," povedal na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave manažér spoločnosti Oldřich Vaňous.

Najvyššie medziročné zvýšenie platov by malo na budúci rok nastať v oblasti obchodu a distribúcie, kde spoločnosti očakávajú 4-% nárast. Nasledujú informačné a komunikačné technológie, kde sa predpokladá zvýšenie miezd o 3,4 % a farmácia s automobilovým priemyslom (3,3 %). Najmenší rast platov na budúci rok zaznamenajú pracovníci v bankovníctve.

"V bankách ten nárast očakávame na úrovni tesne pod 2 %," skonštatoval Vaňous.

Odvetvím s najlepšími platmi je tento rok podľa prieskumu farmácia. Odmeny zamestnancov sú tu o 24 % vyššie než je celoslovenských priemer. Nasleduje odvetvie informačných a komunikačných technológií a bankovníctvo. Najhoršie sa platí v strojárstve, kde sú platy o 18 % nižšie než je priemerná úroveň trhu. Druhým najhoršie plateným odvetvím je výroba (-12 %).

Prieskum PwC potvrdil, že v rámci regionálneho porovnania sú najvyššie platy v Bratislave. V západoslovenskom regióne sú mzdy približne o 17 % nižšie než v hlavnom meste a na východe Slovenska o 19,5 % nižšie. Najnižšie platení sú zamestnanci na strednom Slovensku, ktoré je v priemere 22 % pod úrovňou hlavného mesta.

Rebríček najvyšších platov podľa odvetví v tomto roku:

  1. Farmácia
  2. Informačné a komunikačné technológie
  3. Bankovníctvo
  4. Energetika
  5. Obchod a distribúcia
  6. Rýchloobrátkový tovar
  7. Logistika
  8. Poisťovníctvo
  9. Výroba
  10. Strojárstvo

Desiatka odvetví, kde sa očakáva zvýšenie platov na budúci rok:

  1. Obchod a distribúcia
  2. Informačné a komunikačné technológie
  3. Automobilový priemysel
  4. Farmácia
  5. Logistika a zasielateľstvo
  6. Strojárenský priemysel
  7. Výroba
  8. Poisťovníctvo
  9. Rýchloobrátkový tovar
  10. Finančné služby

Rebríček najvyšších platov podľa regiónov:

  1. Bratislava
  2. Západné Slovensko (TN, TT, NR)
  3. Východné Slovensko (KE, PO)
  4. Stredné Slovensko (BB, ZA)
Viac o téme: Prieskum Porovnanie Platy Plat Mzda Odvetvia Štatistika Regióny PwC Paywell
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR; PwC - štúdia PayWell

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy