Ako ukončiť pracovný pomer, keď zamestnávateľ neplatí mzdu?

poradnaporadna

Som zamestnaná v nemenovanej firme od 10.02.2007 na dobu neurčitú. Vo firme to ide dole vodou, zamestnávateľ mi za ten mesiac nedal výplatu. Po otázke na zamestnávateľ odpovedal, že on nevie, nech si robím čo viem. Moja otázka je: mám dať výpoveď alebo ukončiť pracovný pomer dohodou? Nebola by som rada, ak by som mala prísť o odstupné, keďže som tam pracovala nejaký ten piatok. Akým spôsobom by som mohla získať to, čo mi patrí? Plat za máj a prípadne odstupné? A vyplatil by mi vôbec odstupné aj keby mi patrilo, ak by nemal financie? V prípade, že dám výpoveď ja, úrad práce, ak by som žiadala o dávku v nezamestnanosti, by na to prizeral? Dostávala by som niečo?

Poradňa: Ak zamestnávateľ odmieta spolupracovať alebo reagovať, nemožno ukončiť pracovný pomer dohodou, lebo dohoda je dvojstranný právny úkon. Zamestnanec môže dať výpoveď, a to aj bez uvedenia dôvodu, pričom pracovný pomer sa skončí uplynutím vyýpovednej doby a keď dáva výpoveď zamestnanec, nevznikne mu nárok na náhradu mzdy, tak ako v prípade okamžitého skončenia. Ak je dôvodom na skončenie pracovného pomeru skutočnosť, že zamestnávateľ neplatí zamestnancovi mzdu, zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer.

Viac o okamžitom skončení pracovného pomeru, vymáhaním mzdy a podpore v nezamestnanosti sme písali okrem iného aj v tomto článku ako aj iných príspevkoch na tému omeškania alebo nezaplatenie mzdy.

 

02.07.2012

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Ukoncenie nevyplatena mzda
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy