Má zamestnávateľ právo na zrážku zo mzdy?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Zamestnávateľ mi zrazil zo mzdy 50 €. V mesiaci máj došlo v našom závode k odcudzeniu tržby z predaja. Tržby som uzamkla v pondelok 30.4.2012 do trezoru ako sa to robievalo stále. K odcudzeniu došlo až v noci z 2. na 3. mája 2012. Zamestnávateľovi som napísala odvolanie, že nesúhlasím so zrážkou zo mzdy lebo ku krádeži nedošlo mojou vinou, lebo som pracovala do večera a peniaze som nemala kde inde odovzdať a uzamkla som ich tak, ako sa to robievalo roky. Druhého mája už tam pracoval kolega a tržby tiež uzamkol do trezora. Odvolanie som dala 25.6.2012 a do dnešného dňa mi nedali odpoveď, len mi zrazili zo mzdy.

Poradňa:

Zamestnávateľ môže zo mzdy zamestnanca vykonať zrážky poistného na sociálne poistenie, preddavkov poistného na verejné zdravotné poistenie, nedoplatku z ročného zúčtovania preddavkov na verejné zdravotné poistenie ako aj iné zrážky uvedené v ustanoveniach § 131 ods. 1 a 2 zákonníka práce.

Iné zrážky ako tie, ktoré sú uvedené v zákone, môže zamestnávateľ zraziť len so súhlasom zamestnanca, to platí aj o zrážkach zo mzdy, ktoré si zamestnávateľ uplatňuje voči zamestnancovi titulom náhrady škody. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Zrážky zo mzdy
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy