6 varovných signálov, ktoré sú jasným znamením, že nastal čas spomaliť životné tempo

Vstávate ráno nevyspatý a chýba vám energia na každodenné činnosti? Strácate nápady a cítite sa vyhoreto? Nedokážete sa pre nič nadchnúť a váš rodený entuziazmus sa niekde vytratil? Pravdepodobne na vás doľahla únava z každodenného pracovného zhonu.

Spoznajte základné varovné príznaky, pri ktorých by ste mali spozornieť a dopriať svojmu telu a mysli odpočinok.

Fyzická únava - Cítite sa celkovo fyzicky unavený a máte pocit akoby vás bolel každý jeden sval na tele? Telo vám začína dávať jasné signály a priam si pýta zmenu životného štýlu.

Ako fyzicky odpočívať? Nezabúdajte na kvalitný spánok a začnite dbať na životosprávu. Správnym zapojením pohybovej aktivity sa vám vaše telo veľmi rýchlo odvďačí. Doprajte si relax, pohyb na čerstvom vzduchu, alebo sa jednoducho venujte športu, ktorý vás baví.  

Mentálna únava - Máte problém s pozornosťou a nedokážete sa sústrediť na podstatné veci? Večer zaspávate podráždený s hlavou plnou neutriedených myšlienok?  Ste vystavený množstvu podnetov, ktoré občas zabúdate filtrovať.

Ako mentálne odpočívať? Naučte sa prácu obmieňať s krátkymi prestávkami na odpočinok. Uvarte si kávu, nájdite si krátku monotónnu činnosť (poupratujte si pracovný stôl), počúvajte hudbu a skúste dať šancu meditácii. Základom je, svoju myseľ odbremeniť od množstva zbytočných problémov, na ktoré by ste museli neprestajne myslieť.

Sociálna únava – Máte dojem, že z vás okolie „vysáva“ energiu? Strácate potrebu stretávať sa s druhými a čoraz viac túžite byť sami? Pravdepodobne ste presýtený sociálnou interakciou, čo viedlo k strate záujmu o spoločnosť druhých.

Ako sociálne odpočívať? Nie je hanbou tráviť voľný čas osamote. Zamyslite sa nad tým, kto z vášho okolia vám dodáva pozitívnu energiu a kto ju naopak odoberá. Na základe toho si uvážlivo vyberajte, s kým budete tráviť voľné chvíle po práci. Vyhraďte si podľa možností aj čas na pracovné meetingy a riešenie správ či mailov.

Senzorická únava – Cítite sa prestimulovaný a zahltený množstvom informácií, ktoré sa na vás sypú z každej strany? Vinníkom môže byť permanentné vystavovanie sa vplyvu množstva technológií.

Ako senzoricky odpočívať? Doprajte si technologický detox. Dajte si pauzu od televíznych obrazoviek, namiesto hlasnej hudby si dožičte chvíľku ticha a odložte svoj telefón na bezpečnú vzdialenosť, aby ste sa vyhli pokušeniu surfovať po internete.

Kreatívna únava – Ste už dlhšiu dobu bez nápadov a chýba vám inšpirácia? Pociťujete kreatívny blok, ktorý sa pravdepodobne dostavil v dôsledku vytvorenia každodenného stereotypu.

Ako kreatívne odpočívať? Doprajte si zmenu, ktorá by mohla byť zdrojom novej inšpirácie. Zmeňte prostredie a vyberte sa do prírody. Pozorujte okolie a snažte sa čerpať nápady vôkol seba. Venujte sa tvorivej činnosti, začať môžete napríklad aj pretvorením svojho pracovného miesta.

Emočná únava – Cítite sa zahltený emóciami? Pociťujete celú škálu emócií od hnevu, smútku až k pocitu viny, či sklamania? Problémy, s ktorými sa stretávate v bežnom či pracovnom živote, vám nedovoľujú zažívať radosť? Jedná sa o duševné vyčerpanie, ktoré súvisí s dlhotrvajúcimi príznakmi stresu, úzkosti alebo depresie.

Ako emočne odpočívať? Hľadajte šťastie v maličkostiach, zdôverte sa blízkej osobe so svojim problémom alebo vyhľadajte odborníka, ktorý vám dokáže pomôcť nájsť opäť samého seba.

Rada do budúcna: Je normálne sa občas cítiť unavený, ale základom je nezabúdať na svoje zdravie a dokázať si nájsť čas na seba samého. Každý občas potrebuje prestávku na nevyhnutnú regeneráciu.

  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy