Z práce rovno pred televízor? Radšej nie: 10 tipov, ktoré zlepšia kvalitu vášho života

Ako trávite váš voľný čas, keď prídete z práce? „Šuchnete“ sa do pohodlného domáceho trička a teplákov, spravíte nálet na chladničku a až do večera kraľujete gauču? Prípadne sa váš kolotoč nekončí, pretože sa musíte starať o rodinu a domácnosť? Po práci by ste sa však mali naučiť oddychovať. Niekoľko nápadov na správny relax po náročnom pracovnom dni nájdete aj v tomto článku, pozrite sa, ako by mal vyzerať ideálny oddych.

  1. Vypnite telefón, počítač, tablet aj TV
    Ak pracujete s počítačom, vaše oči si zaslúžia oddych po celodennom „zízaní“ do monitora. Ak aj nemáte kancelársku prácu, sociálne siete, televízia či počítač naozaj nie sú niečím, vďaka čomu si dobre oddýchnete a vypnete.
  2. Dajte si vlažnú sprchu
    Podľa niektorých štúdií dokáže vlažná až studená sprcha pomôcť zbaviť sa stresu a zlepšiť náladu. Vyskúšajte to dnes, keď prídete z práce, či vlažná, prípadne studená sprcha priaznivo účinkuje aj na vás.
  3. Doprajte si pár minút ticha na premýšľanie
    Keď prídete z práce, skúste zostať aspoň pár minút v úplnom tichu. Len vy a vaše myšlienky. Po celodennom zhone a ruchu budú minúty ticha veľmi liečivý prostriedkom. Ak sa to doma nedá, zostaňte aspoň pár minút po zaparkovaní auta pred domom len tak sedieť, nevystúpte z neho.
  4. Prečítajte si knihu
    Zabudnúť na všetko, s čím ste sa cez deň museli pasovať, dostať sa do iného sveta, nemyslieť na to, čo vás čaká – na to nemusíte nevyhnutne niekam odcestovať, už aj čítanie knihy je jednoduchá a relatívne lacná cesta, ako sa odpútať bežných starostí.
  5. Choďte si zaplávať
    Nielenže urobíte niečo pre svoje zdravie, fantasticky sa vám prečistí myseľ.
  6. Zavolajte si s blízkym človekom
    Kolegov si nevyberáme, a tak nie každý má to šťastie, že pracuje s ľuďmi, ktorí mu sadnú na 100%. Ste aj vy zo správania kolegov niekedy otrávený? Nie je nič lepšie, ako po práci vyhľadať kontakt s niekým najbližším. Pokojne aj cez telefón. Ozvite sa starému známemu, rodičom, starým rodičom, porozprávajte sa, čo majú nové, vyžalujte sa z toho, čo vás trápi. Ešte lepšie, ak sa so svojimi obľúbenými ľuďmi aj stretnete. Uvidíte, ako dobre sa budete cítiť.
  7. Píšte
    Alebo maľujte, kreslite, robte čokoľvek kreatívne. Takáto činnosť pôsobí na človeka veľmi priaznivo. Nemáte na to nadanie? Skúste uvariť niečo, čo ste ešte nikdy nevarili, alebo si nájdite nový recept na koláč. Zamestnáte svoju myseľ niečím iným a ak sa jedlo podarí, budete mať zo seba dobrý pocit, že si pochutili aj vaši blízki.
  8. Upratujte, postačí len jedna izba
    Poviete si, že to posledné, čo chcete po návrate z práce robiť, je upratovať? Možno sa vám to nezdá, ale je to skvelá činnosť, ako si prečistiť myseľ. Najmä ak pracujete hlavou, práca rukami vám môže pomôcť slušne sa zrelaxovať.
  9. Rozmaznajte sa
    Ďalšou možnosťou, ako si ideálne oddýchnuť, je postarať sa o seba. Doprajte si horúci relaxačný kúpeľ vo vani, manikúru, choďte na masáž či do sauny.
  10. Cvičte/choďte na prechádzku
    Aktuálne počasie priam pozýva na cvičenie a prechádzky. Najlepšie urobíte, ak zamierite do lesa, kde si môžete užiť ticho, pokoj a načerpať novú energiu do nasledujúceho pracovného dňa. Bežiaci pás vo fitku vymeňte za lesnú cestičku, cviky, na ktoré nepotrebujete špeciálne zariadenia, dokážete hravo zvládnuť aj v prírode.

 

  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy