Môžem žiadať o prácu v ktorej nemám dostatočnú kvalifikáciu? Opýtali sme sa odborníčky

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Patríte aj vy medzi tých ľudí, ktorí si prechádzajú pracovné ponuky a rozplývajú sa nad tým, aké by to bolo mať prácu, ktorá by vás bavila? Poviete si, že je pekné sa aspoň na chvíľu zasnívať, ale čo robiť, keď nie ste dostatočne kvalifikovaní na danú pracovnú pozíciu?

Hľadači práce sa rozdeľujú minimálne do dvoch skupín. Jedni sú takí, ktorí krížom krážom rozposielajú životopisy na všetky pracovné pozície bez akejkoľvek úpravy a čudujú sa, prečo ich nikto nepozýva na pracovné pohovory. Do druhej skupiny patria opatrní uchádzači, ktorí síce spĺňajú časť požiadaviek budúceho zamestnávateľa, ale druhú polovicu nespĺňajú a tak ponuku preskočia a radšej rozpošlú žiadosť na takú pracovnú pozíciu, ktorej kritéria spĺňajú na 100 percent.

„Zo skúsenosti vieme, že uchádzači o prácu reagujú na ponuky často aj bez úplného prečítania si požiadaviek zamestnávateľa a mnohokrát si ani nepamätajú na akú pozíciu posielali svoj životopis. Samozrejme, že kandidáti nie vždy spĺňajú 100% požiadavky zamestnávateľa, ak však aj napriek tomu chcú reagovať na pozíciu, mali by vyzdvihnúť vo svojom životopise a motivačnom liste práve tie body, ktoré by mohli byť pre budúceho zamestnávateľa zaujímavé. Ak si pracovná ponuka vyžaduje ovládanie cudzích jazykov, znalosť počítačových programov alebo sa vyžaduje špecifické odborné vzdelanie a kandidát tieto základné požiadavky nespĺňa, bude zrejme zbytočne reagovať,“ vysvetľuje Mariana Lalinská, HR špecialistka spoločnosti Grafton.

Aj programátor Lukáš má svoju skúsenosť. Rád by zmenil prácu, aby sa hlavne technologicky posunul ďalej a mohol vzdelanostne rásť. Pracovná pozícia pre korporáciu ho zlákala natoľko, že si povedal, že aj keď spĺňa technické požiadavky na päťdesiat percent, pošle spoločnosti svoj životopis.

„Spoločnosť požadovala v pracovnom inzeráte pod hlavičkou „senior“ znalosť šiestich konkrétnych technológií a ďalší technický rozhľad s pridružených oblastí. Keďže išlo o úzko špecifikovanú oblasť telekomunikácií, skutočne som s polovicou nemal žiadnu skúsenosť. Aj tu však platilo, že úprimnosť sa vypláca. Na svoju neznalosť som upozornil pred aj počas pohovoru, čo sa ukázalo ako veľkou osobnostnou výhodou. V skutočnosti aj firma neočakávala, že nájde človeka so 100% znalosťami, ale so stopercentným zápalom,“ povedal Lukáš.

Iná situácia môže nastať v pracovnom živote uchádzača, ktorý sa po desiatich rokoch rozhodne zmeniť povolanie. Pomôcť mu k tomu môže aj absolvovanie odborného kurzu, ktorý ho kvalifikuje na výkon novej práce, ale chýba mu prax. V takomto prípade HR špecialista Lalinská odporúča:

„Vo všeobecnosti platí, že je v prvom rade potrebné prispôsobiť životopis a a vyzdvihnúť v ňom práve tie skúsenosti, kurzy, znalosti, ktoré by ste využívali na danej pracovnej pozícii. Personalista má na posúdenie životopisu veľmi málo času, preto pomôže, ak zvýraznite v životopise kľúčové slová relevantné k danej pozícii. Ak sa kandidát rozhodne zmeniť prácu po  10 rokoch a na rekvalifikáciu využil rôzne kurzy, určite by ich mal zaradiť do svojho profilu a v prípade pracovného pohovoru musí byť pripravený na zvedavé otázky personalistu, ktorého bude zaujímať, prečo sa po takom dlhom čase rozhodol pre zmenu povolania, čo ho k tomu viedlo a prečo si myslí, že napriek tomu, že v danom odbore nemá skúsenosti, je pre danú pozíciu vhodným kandidátom.“

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Pri uchádzaní o prácu, v ktorej nemáte dostatočnú kvalifikáciu odporúčame:
 

  1. Choďte s pravdou von
    Nebojte sa priznať, čo neviete, buďte od začiatku úprimní. Aj keď priznáte, ktoré zručnosti vám chýbajú na túto pozíciu, vyzdvihnite ďalšie vaše skúsenosti a zdôraznite, že vo voľnosť čase ste ochotní sa chýbajúce zručnosti doučiť.
     
  2. Používajte kľúčové slová v životopise
    Vo vašom životopise by sa mali vyskytovať kľúčové slová, relevantné k pracovnej pozícii. Ak sa napríklad uchádzate o pozíciu Social Media Specialist, vo vašom životopise by ste mali vymenovať všetky sociálne siete, s ktorými ste pracovali alebo ich využívate a stručný opis činností. Aj keď ste napríklad spravovali fanúšikovskú stránku na Facebooku vášmu kamarátovi, pochváľte sa ňou. Nezabudnite ani na rôzne kurzy, školenia alebo v dnešnej dobe moderné webináre (online prenosy z rôznych prednášok).
     
  3. Networkingujte
    Na každom pracovnom inzeráte je uvedená kontaktná osoba. Ak ide o manažéra z oblasti ľudských zdrojov, môžete si ho vyhľadať na sociálnej pracovnej sieti LinkedIn. Ak ide o spoločnosť, v ktorej robí pohovor manažér oddelenia, môžete si to taktiež pripojiť na LinkedIn alebo si môžete pozrieť, či nebude ako spíker na nejakej konferencii, prednáške alebo besede, na ktorej by ste ho mohli stretnúť a osobne sa predstaviť.
     
Viac o téme: Kvalifikácia Odborník Rekvalifikácia Uchádzač o prácu Zmena povolania HR špecialistka Mariana lalinská
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy