Syndróm nedeľného popoludnia: Ako prekonať smútok a obavy z nadchádzajúceho týždňa

Poznáte ten nepríjemný pocit, ktorý sa zvyčajne dostavuje v nedeľu popoludní a nedá vám spať až do ďalšieho rána? Vedzte, že v tom nie ste sami. Podľa prieskumu podlieha viac ako polovica ľudí západného sveta tzv. blues nedeľňajšej noci, teda akejsi úzkosti z končiaceho víkendu a začínajúceho pracovného týždňa. Ako sa mu dá brániť?

Zvyčajne prichádza nepozorovane. Piatkový večer nemusí mať chybu, sobota môže byť skvelá, aj nedeľné dopoludnie sa vydarí. Potom sa začne čosi lámať a ten doteraz vydarený víkend sa začína plniť nepríjemnými pocitmi. Odborníci pomenovali tento úkaz Sunday Night Blues – na Slovensku skôr známy ako „syndróm nedeľného popoludnia“. Tak ako blues znie často clivo a horkosladko, tak chutí mnohým i záver týždňa.

„Blues nedeľnej noci - ktorý môže mať tiež podobu panických záchvatov - je v mnohých ohľadoch znakom našej doby. Žijeme vo svete vysokých nárokov, kde sa od nás očakáva - a sami od seba očakávame - výkony na extrémnej úrovni, a to neustále,“ opisuje newyorská psychoterapeutka Diane Brath na webe Psychology Today. „Dokonca aj relax má byť akýmsi dosiahnutým úspechom,“ dodáva.

Iní odborníci pridávajú ďalšie dôvody, prečo sa môžeme v nedeľu popoludní cítiť zle. Spomínaná Diane Barth vidí pôvod aj v školskom systéme, respektíve stresu z nesplnených domácich úloh a nepripravenosti na skúšanie. Spolu s ďalšími odborníkmi spája nedeľný smútok tiež s akousi skepsou z toho, že víkend utiekol, a my sme nestihli všetko, čo sme si naplánovali - napríklad profesorka psychológie na Univerzite v Southern New Hampshire Andrea Ettingoff tvrdí, že k nedeľnej skľúčenosti môže prispievať sebaobviňovanie za nízku produktivitu cez víkendy, na ktoré si mnohí naplánujú dotiahnutie svojich restov, ale potom sa k nim nie a nie dokopať.

Ako tomuto syndrómu predchádzať?

Syndróm nedeľného popoludnia nie je záležitosťou posledných mesiacov, ale rokov, možno aj desaťročí. Avšak na internete existuje množstvo rád, ako s týmto nemilým syndrómom bojovať. Prinášame výber tých, ktoré odborníci aj laická verejnosť skloňujú najviac:

V piatok si za sebou upracte

Áno, konečne je piatok, víkend za dverami a možno si hovoríte, že už to len tak doklepnete, ono sa to nejak vyrieši, hlavne nech už je päť a môžete vyraziť domov.

Môže sa však stať, že čo nedotiahnete do konca v piatok, sa vám začne vracať na myseľ ešte skôr, než v pondelok zasadnete späť ku stolu. Preto je dobré v piatok doraziť všetky resty a odchádzať s čistou hlavou. Potom môžete cez víkend skutočne prestať myslieť na tú hromadu nedorobených vecí, ktoré na vás v pondelok čakajú.

Mimochodom okrem čistej hlavy je dobré odchádzať aj s čistým stolom, nech sa v pondelok vraciate do menej chaotického prostredia.

Odpojte sa

Nie je nutné hneď zahadzovať telefón a odpájať WiFi - aj keď niečo také je určite raz za čas prospešné. Ide o to, že ak vaša práca závisí na počítači a internete, je možné, že prenikne aj do vášho osobného voľna - v podobe rôznych notifikácií, správ a podobne. Pre tieto prípady je lepšie odstaviť tie aplikácie, ktoré by mohli narušiť vaše ctené voľno, prípadne stíšiť pracovné kontakty. Najlepšie je telefón vypnúť a snažiť sa relaxovať off-line.

Naplánujte si na nedeľu príjemné aktivity

Koniec víkendu by ste si mali užiť. Vyriešte si preto všetky povinnosti a menej príjemné aktivity najneskôr v nedeľu pred obedom, aby ste po zvyšok dňa mali pokoj. A večer sa venujte niečomu, čo vás rozptýli od prípadného smútku - niekto si uvarí dobrú večeru, niekto iný si zase pustí film, niekomu pomôže zahrať si hru. Odborníci tiež odporúčajú nesnažiť sa rozohnať nedeľné pocity alkoholom.

Cvičenie

Dobrým pomocníkom k odbúraniu stresu z nadchádzajúceho dňa je určite cvičenie. Nielenže dlhodobo prospieva vášmu telu a mysli, ale aj krátkodobo pomôže zabudnúť na starosti, vypnúť a prísť k lepšej nálade. Navyše vás môže hriať dobrý pocit, že ste pre seba niečo urobili, aj keby to bol len krátky výbeh okolo domu alebo séria cvikov doma pri televízii.

Tešte sa

Keď už máte pred sebou náročný týždeň, snažte sa na ňom nájsť nejaké pozitíva a momenty, na ktoré sa môžete tešiť. Pomôže vám to nevnímať blízku budúcnosť tak negatívne.

Každému môže samozrejme vyhovovať niečo iné. Je ale potrebné si priznať, či je váš stres z nadchádzajúceho týždňa ešte v prijateľných medziach, alebo ich už prekročil. Nič totiž nenapovie viac o vašej pracovnej a životnej rovnováhe než to, ako sa cítite v tých pár hodinách, ktoré oddeľujú váš víkend od pracovného týždňa. Ak znejú vaše nedeľné blues až príliš clivo a depresívne, možno je na čase začať premýšľať o zmene zamestnania.

Ak si chcete nájsť nové zamestnanie, na Kariéra.sk nájdete stovky voľných pracovných miest z desiatok odvetví. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK. Budete tak pravidelne informovaný o voľných pracovných pozíciach.

Viac o téme: Práca Stres Nedeľa Týždeň Syndróm Pocity Vyhorenie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, VAL

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy