Ošiaľ menom Bitcoin: Chcete doň investovať aj vy? Toto sú 4 základné rady

Zdroj: Getty Images

Dnes už asi nenájdete nikoho, kto by o kryptomene s názvom Bitcoin nepočul. Hovorí sa o nej všade, ľudia Bitcoin kupujú, sledujú ako rastie a dúfajú, že vďaka nemu sa stanú boháčmi. Niet sa čomu čudovať, veď dôveru tejto kryptomene vyjadrujú aj celosvetovo známe osobnosti a ľudia, ktorí majú vplyv, ako napríklad Elon Musk. Šéf spoločnosti Tesla pred časom kúpil Bitcoin za 1,5 miliardy dolárov. A tak mnohí začínajú uvažovať, že do známej kryptomeny investujú tiež. Neviete, ako na to? Máme pre vás malý návod.

Bitcoin je najstaršia digitálna kryptomena. Používa sa ako prostriedok na platbu medzi používateľmi. Je to decentralizovaná mena, čo znamená, že ju neregulujú banky či vláda. Bitcoin systém funguje na princípe blockchain technológie, vďaka čomu sú používatelia Bitcoinu chránení pred podvodmi. Bitcoin systém bol vytvorený v roku 2008 osobou alebo skupinou ľudí pod názvom Satoshi Nakamoto. Hlavnou myšlienkou vytvorenia bitcoinu bolo vypustenie prostredníka v rámci platieb, teda napríklad bánk.

Trh s kryptomenami je veľmi nepredvídateľný. Prvá Bitcoin transakcia bola platba za pizzu, používateľ za ňu zaplatil 10-tisíc Bitcoinov. V tom čase bola hodnota Bitcoinu zanedbateľná, dnes však veľmi rýchlo rastie. Avšak ani experti nedokážu predpovedať, aká bude jeho cena. Tá sa odvíja od viacerých faktorov, tým najdôležitejším však je dôvera investorov.

Aj vás láka predstava investovania do Bitcoinu či iných kryptomien? Ak neviete, ako na to, máme pre vás niekoľko dobrých rád.

1. Získajte svoju peňaženku na kryptomenu

Dnes sa dá získať veľmi jednoducho. Existuje niekoľko dôveryhodných aplikácií, ktoré vám nakupovanie kryptomien výrazne zjednodušia. Jednou z nich je napríklad burza Coinbase. V aplikácii zadáte základné údaje, vytvoríte si účet a hotovo. Následne môžete nakupovať rozličné kryptomeny, samozrejme aj najpopulárnejší Bitcoin. Je len na vás, koľko do kryptomien investujete. Pri týchto aplikáciách však rátajte s istým poplatkom za transakcie. Je to daň za to, že môžete pohodlne a jednoducho obchodovať s kryptomenami. Pri nakupovaní Bitcoinu môžete využiť aj ďalšiu možnosť.

2. Na kúpu Bitcoinu využite automat

Vyzerá ako bežný bankomat, no slúži na nákup a predaj kryptomien. Aj pri automate však budete potrebovať kryptopeňaženku. Či už napríklad spomínaný Coinbase, prípadne tiež overenú aplikáciu Exodus. Ďalej je potrebné vedieť, koľko chcete investovať. Prídete k automatu, zadáte kód svojej peňaženky a následne vložíte peniaze v hodnote, za ktorú chcete nakúpiť vybranú kryptomenu. Automat vám v priebehu niekoľkých minút pošle zvolenú kryptomenu priamo na vašu kryptopeňaženku. Rovnakým spôsobom môžete kryptomeny v automate predávať. Nevýhodou je, že ak budete chcieť kryptomenu rýchlo predať za zaujímavú hodnotu, budete sa musieť do automatu ponáhľať. Platí totiž, že ich hodnota sa veľmi rýchlo mení.

3. Pri investovaní uvažujte triezvo

Ak chcete svoje peniaze zhodnotiť, majte na pamäti, že kúpa kryptomien je zaujímavá, no nepredvídateľná investícia. Ako pri každej investičnej aktivite, aj tu platí, že môžete slušne zarobiť, ale aj o svoje peniaze prísť. Kryptomeny sú nestále, veľmi rýchlo a často sa mení ich trhová hodnota, predpoklad však tvrdí, že z dlhodobého hľadiska môžu byť výnosné. Garanciu však nezaručí nikto. Preto by ste si mali dobre zvážiť, akú sumu investujete do Bitcoinu či iných kryptomien. Mala by to byť suma, ktorá vás finančne neohrozí, nezruinuje a zároveň môže priniesť slušné finančné zhodnotenie.

4. Vzdelávajte sa

Nečakajte, že stačí, ak peniaze do kryptomien len tak "vrazíte" a prinesú vám "bez roboty" zisk. Je dôležité sledovať najnovšie informácie, robiť si prehľad o stave kryptomien a inšpirovať sa ľuďmi, ktorí sa tejto oblasti venujú naplno. Užitočné môžu byť domáce, ale aj zahraničné zdroje. Jedným zo šikovných zdrojov, ktorý prináša najnovšie správy zo sveta kryptomien, je napríklad profil Bitcosaurus na sociálnej sieti Twitter. Prináša zaujímavé informácie, sleduje najnovšie trendy, ktorými sa môžete inšpirovať pri rozhodovaní o nákupe či predaji krypotmeny. Ak chcete byť vo svete kryptomien úspešný, klaďte dôraz na to, aby ste sa z danej oblasti čo najviac naučili. Získané poznatky budete môcť využiť na lepšie zhodnotenie vašich investícií do kryptomien.

Viac o téme: Bitcoin Kryptomena
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: business-money.com; Foto: Getty Images
 
Staršie správy
Staršie správy