Profesorka z TOP univerzity objavila liek na vašu nespokojnosť: Premeňte nudnú prácu na kariéru snov!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Takmer pred dvoma desaťročiami na Škole manažmentu Yale profesorka Amy Wrzesniewski a jej kolegovia vypracovali dnes už celosvetovo známu štúdiu o tom ako ľudia nachádzajú zmysel vo svojej práci. Výskum bol zameraný na upratovací personál v univerzitnej nemocnici a rôzne spôsoby ako jednotliví zamestnanci prežívali svoju prácu.

Niektorí z 28 zamestnancov, ako by sa dalo očakávať, si plnili všetky svoje povinnosti, no prácu nepovažovali za príliš uspokojivú a chodili do nej hlavne pre peniaze. Iní však tvrdili, že ich práca je veľmi zmysluplná . Keď opisovali priebeh svojho dňa, spomenuli aj úkony, ktoré neboli uvedené v popise ich práce – trávili čas s pacientmi, ktorí sa nezdali byť v poriadku a návštevníkov odprevádzali k autám, pričom za podobné správanie im v podstate hrozila výpoveď.

Vedci si uvedomili , že medzi správaním prvej a druhej skupiny zamestnancov je zásadný rozdiel. Prvá skupina si iba plnila povinnosti a s ľuďmi komunikovala len nevyhnutne. Druhá skupina však praktizovala činnosť, ktorú Wrzesniewski nazvala „pracovné umenie“ . Inými slovami títo zamestnanci upravili svoju prácu tak, aby sa im zdala zmysluplnejšia. Jednoduchým pridaním ďalších úloh a interakcií do svojho pracovného dňa zmenili svoj i náhľad ostatných na ich poslanie v nemocnici.


Mohlo by vás zaujímať: Neznášate svoju prácu? 9 tipov ako byť šťastný a vydržať aj napriek tomu​


V ďalších štúdiách Wrzesniewski spolu so svojimi kolegami zapojila rôzne skupiny zamestnancov na rozličných pracoviskách do procesu „pracovného umenia“. Po čase zistila, že sú šťastnejší a pracujú omnoho lepšie ako ich spolupracovníci, ktorí týmto procesom neprešli, čo naznačuje, že podobný prístup je prospešný nielen pre jednotlivcov ale aj pre celú firmu.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Wrzesniewski tvrdí, že „pracovné umenie“ je vhodné pre všetkých, ktorí hľadajú zmysluplné zamestnanie a môže pracovníkov zmeniť z pasívnych účastníkov na spoluautorov. Namiesto toho, aby ste vyčkávali, kým Vám šéf pridelí nový projekt, skúste sa sami seba opýtať, čo môžete urobiť práve v tejto chvíli, aby bola vaša práca zmysluplnejšou. Pokiaľ ste už veľmi nespokojní  a uvažujete o zmene, skúste najprv aplikovať postup, ktorí odporúča Wrzesniewski, pretože nemáte čo stratiť. Buď objavíte pozitívne stránky práce, ktorú vykonávate a budete spokojní tam kde ste, alebo s istotou zistíte, čo by vás skutočne bavilo.

Výskumy iných autorov pôvodnú štúdiu podporujú. Odborníci na Michiganskej Univerzite zistili, že ľudia, ktorí sa naučia rozvíjať svoje schopnosti v práci, ktorú momentálne robia sú rovnako spokojní ako tí, čo nasledovali svoje pôvodné sny. Jon Jachimowicz a Sam McNerney minulý mesiac v článku vo Washington Poste poukázali na to, že pracovné nadšenie nesmieme vnímať čierno-bielo. V zamestnaní sa nemusíte cítiť len neuveriteľne spokojne či ozaj mizerne, všetko stojí a padá na vašom postoji.

Viac o téme: Pomoc Práca Zmena Vášeň Nespokojnosť Nadšenie Profesorka Yale Amy Wrzesniewski
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy