Byť či nebyť na sociálnych sieťach v roku 2013? Ponúkame vám 3 dôvody

Čas trávenia na sociálnych sieťach sa zvýšil.Čas trávenia na sociálnych sieťach sa zvýšil. Zdroj: photl.com

Doba trávenia na sociálnych sieťach sa medziročne zvýšila z priemerného denného času 88 minút až na 121 minút. Túto veličinu namerali v júli 2012. Do akej miery je zdravé byť aktívny na sociálnych sieťach?

Položte si otázku: Koľko času trávite na sociálnych sieťach? Využívate ich iba na súkromné účely alebo aj na pracovné? Ľudia sa stále najčastejšie pripájajú hlavne z počítačov. Oproti roku 2011 sa však zvýšil čas pripojenia na tabletoch a smartfónoch. Ľudia celkovo strávia až o 58 percent viac času na sociálnych sieťach. Pri sťahovaní sociálnych aplikácií sa čas zvýšil až o dvojnásobok.

Ak sa aspoň z časti vzdáte trávenia na sociálnych sieťach zistíte, že budete mať omnoho viac času na iné aktivity počas dňa. Redaktorka časopisu Forbes J. Maureen Henderson uskutočnila pokus a na tri mesiace sa vzdala prispievania na sociálnych sieťach – na Twitteri, Facebooku a na svojom blogu. Nevzdala sa však odpovedania na emaily. Z jej malého prieskumu vyplynulo, že čím menej času trávila nečinnosťou na svojej stránke, tým viac ponúk jej prichádzalo v „offline“ svete.

Tú sú jej 3 dôvody, prečo by ste sa mali vzdať sociálnych sieti v roku 2013:

  1. Poškodzujete si sebavedomie
    Štúdia z Veľkej Británie poukázala na fakt, že viac ako 50-percent užívateľov sociálnych médií hodnotí svoju účasť na sieti ako negatívnu vzhľadom na ich život. Veľa ľudí sa totižto prirovnáva k svojich rovesníkom na Facebooku alebo Twitteri a v prípade, že nedosahujú ich pracovnú úroveň, považujú to za svoj neúspech. Ľudia však zabúdajú na to, že pre väčšinu užívateľov slúžia založené profily na dotváranie imidžu do tej roviny, v ktorej sa chcú vykresliť. Prvom rade je preto na mieste poznať svojich kamarátov a známych osobne a až neskôr si o nich môžete dotvoriť obraz na základ vyjadrení na sociálnych sieťach.

  2. Zvyšujete si krvný tlak
    Sociálne médiá sú poväčšine zdrojom negatívnych informácií. Ľudia na sieti ohovárajú, vyčítajú si zlé vlastnosti a činy. Ak zistíte, že ste neoprávnene podráždený, je čas opustiť sieť, nestojí vám za to, aby ste si poškodzovali zdravie.

  3. Unikajú vám reálne zážitky
    Až štvrtina Američanov tvrdí, že prišli o dôležité životné okamihy kvôli sociálnym médiám. V dnešnej dobe je možno ťažké presvedčiť sám seba, že pri všadeprítomných technológiách neexistujú lepšie miesto na budovanie kontaktov s ľuďmi. Zaujímavosťou je, že až 90 percent personalistov hľadá vhodných kandidátov online, ale menej ako 5 percent hľadá nových ľudí offline. Zarážajúcou informáciou je však, že až 70 až 80 percent pracovných ponúk nie je zverejnených na webe.

Byť či nebyťna sociálnych sieťach závisí od typu vášho povolania. Ak využívate sociálne siete prevažne na pracovné účely, ťažko sa vzdáte online života, kde žijete s virtuálnou skupinou svojich zákazníkov a udržuje si s nimi kontakty. Sociálna sieť Facebook je dokonca povolená v niektorých medzinárodných spoločnostiach, ako je Dell, Microsoft Slovakia, Pfizer či Henkel Slovensko.

„V spoločnosti Dell je sociálna sieť Facebook povolená. Niektorí zamestnanci ho majú v náplni práce, všetko však musí byť v rámci pracovnej náplne. Medzi týchto ľudí patrí napríklad marketingové oddelenie. Máme aj vlastný mikrochatovací kanál,“ povedala Silvia Jeliníková, HR manager Dell.

3 dôvody, pre ktoré by ste nemali opustiť sociálne médiá:

  1. Headhunteri vyhľadávajú talenty na sociálnych sieťach.
  2. Na sociálnych sieťach sa prezentujete (dávajte si však pozor, aby ste sa prezentovali v čo najlepšom svetle)
  3. Žijete mimo územia Slovenska a vašim jediným spojovateľom medzi domovinou sú sociálnej siete.

Majte na pamäti, že všetko, čo publikujete a zverejňujete na sociálnych sieťach je verejné, preto si musíte zhodnotiť, aké informácie uverejníte. Ak nechcete zdieľať svoje komentáre, fotografie či videá zo všetkými ľuďmi chráňte si svoje súkromie vďaka osobných nastaveniam na sieti.

Viac o téme: Sieť Sociálne Facebook Internet Siete Linkedin
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, red., Zdroj: Forbes

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy