Vaša výška má veľký vplyv na váš plat: Nový výskum odhaľuje, čo za tým stojí

Legendárny basketbalový tréner NBA Red Auerbach raz povedal: „Výšku sa nedá naučiť.“ To sa samozrejme týkalo športu, v ktorom je výška praktickou nevyhnutnosťou.

Ale prečo majú vysokí ľudia ekonomickú výhodu v odvetviach, kde by výška nemala mať žiadny vplyv na pracovný výkon? Odpoveď na túto otázku môže priniesť nový výskum uverejnený v časopise PLoS ONE.

Tím vedcov pod vedením Jun Wanga z Renmin University of China v Pekingu skúmal údaje od viac ako 3 500 dospelých Číňanov, aby overil, či výška pozitívne súvisí s ročným príjmom - a ak áno, či za to môže genetika. Zaujímavé je, že našli dôkazy na podporu prvého tvrdenia, ale nie druhého.

„Rozdiely v príjmoch spojené s fyzickým vzhľadom človeka - ako je výška, postava, BMI a vzhľad tváre - motivovali veľké množstvo štúdií, ktoré sa snažia identifikovať základné kauzálne mechanizmy,“ uvádzajú výskumníci. „Tento článok nadväzuje na túto agendu a využíva veľmi aktuálne údaje z Číny, aby ukázal, že [...] telesná výška je skutočne spojená s vyšším príjmom z platu.“

Aby sme boli presní, výskumníci odhadujú, že každý centimeter výšky navyše je spojený s 1,30 % zvýšením ročného príjmu. Inými slovami, osoba, ktorá meria 167 cm a zarába 50 000 dolárov ročne, by očakávala, že zarobí približne o 2 000 dolárov viac, ak by merala 170 cm, a o 4 000 dolárov viac, ak by merala 173 cm. Dôležité je, že tento odhad predpokladá, že ostatné faktory spojené s potenciálom zárobku - napríklad pohlavie, vek, roky školskej dochádzky a lokalita - sú rovnaké.

Ale tu to začína byť ešte zaujímavejšie. Výskumníci použili genetické testy, aby zistili, či sa vplyv výšky na príjem dá vysvetliť génmi, alebo či za tento vplyv zodpovedajú iné faktory, ako napríklad sociálne vnímanie (vnímaná dominancia, sebadôvera atď.) a vplyvy prostredia (skorá výživa, výchova atď.). Zistili, že genetické znaky spojené so zvýšenou výškou boli spojené aj s ďalšími výhodami vrátane vyšších kognitívnych schopností a nižšieho rizika depresie.

Inými slovami, hoci existuje dôvod, prečo vyšší ľudia zarábajú viac peňazí vďaka svojmu talentu a že diskriminácia na základe výšky je ekonomicky racionálna napriek jej negatívnym sociálnym dôsledkom, je nepravdepodobné, že by tento rozdiel vysvetľovala len genetika.

Autori namiesto toho uprednostňujú vysvetlenie „raného prostredia“, a to také, že ľudia, ktorí vyrastajú v zdravom, konštruktívnom prostredí, sú vyšší, inteligentnejší a úspešnejší ako tí, ktorí vyrastajú v chudobnom, deštruktívnom prostredí.

Autori píšu: „Pozorovaná výška môže pôsobiť ako signál priaznivých okolností pre rozvoj vyšších kognitívnych/nekognitívnych schopností v detstve alebo v ranom veku.“

Táto skutočnosť by mala byť nielen dobrou správou pre ľudí s vertikálnymi problémami, ktorí sa tešili zdravému a starostlivému prostrediu v ranom veku, ale zároveň nabáda k dôležitému pravidlu: vlády a politici by mali uprednostniť redistribučné politiky na podporu detí z domácností s nižším príjmami pred antidiskriminačnými zákonmi, ktoré nemusia podstatne znížiť nerovnosť príjmov.

 
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy